livios logo

Leven in een tiny house van 3 op 8,5 m: “Natuur, rust én comfort”

Bouwen, verbouwen of kopen? Een moeilijke keuze voor velen. Jeroen (46), een alleenstaande vader van twee dochters (9 en 16 jaar), maakte de stap van een huurappartement in Brugge naar een tiny house in de natuur. “Vanaf dag één voelde het goed. Ik heb nog geen moment gedacht dat het te klein is of dat ik iets mis. Ik heb alle luxe en comfort die ik ook in mijn appartement had.”

Jeroen koos voor een tiny house in een randgemeente van Brugge. “Ik wou terug in de natuur gaan wonen om meer rust en balans te vinden. Ik speelde al langer met het idee van een tiny house, omdat ik een drang voelde naar onafhankelijkheid. Je hebt namelijk de mogelijkheid om deels of volledig off the grid te gaan. Dat sprak me wel aan. Net als het ecologische aspect. Alleen is een tiny house in België niet zo evident. Ik woon er uiteraard niet in, want daar is nog geen regeling voor.”

Tiny House Oudenburg Jeroen


© Marc Sourbron  

Tiny House Oudenburg Jeroen


© Marc Sourbron  

Onduidelijke wetgeving in Vlaanderen

De wetgeving rond tiny houses is erg vaag. “Er is niets reglementair geregeld in Vlaanderen. In Wallonië zijn ze er momenteel wel mee bezig. Nederland bijvoorbeeld is een echte voortrekker. In Alkmaar voorziet de gemeente speciaal grond voor tiny houses. De voorwaarde daar is wel dat je off the grid gaat. Een mooi initiatief als stad”, vertelt Jeroen.

Lees ook: Tiny houses in België: wat kan en mag?

Meer financiële vrijheid

Een huis kopen is niet voor iedereen weggelegd. Zeker niet nu de woonbonus zal wegvallen. “Een eigen huis kopen is niet zo evident, maar een tiny house is wel niet voor iedereen geschikt. Het is ideaal als tussenstap voor wie net afgestudeerd is en een eigendom wil verwerven. Ook voor een jong koppel of een koppel met  baby kan het perfect”, zegt Jeroen. “Ik vind het mooi dat ik mijn kinderen kan tonen dat dit ook een woonmogelijkheid is, zodat ze later bewuster kunnen kiezen. Een tiny house geeft je natuurlijk veel vrijheid. Ook op financieel vlak. Mijn tiny house kostte 50.000 euro, maar je hebt er  al een voor 35.000 à 40.000 euro.”

Tiny House Oudenburg Jeroen


© Marc Sourbron  

Tiny House Oudenburg Jeroen


© Marc Sourbron  

Tiny House Oudenburg Jeroen


© Marc Sourbron  

Tiny House Oudenburg Jeroen


© Marc Sourbron  

Veel ruimtegevoel

Jeroen leeft in een mobiel tiny house van 3 meter breed op 8,5 meter lang. “De bewoonbare oppervlakte is beperkt, maar het principe van een tiny house is dat je ruimtegevoel van je omgeving komt. Ik leef midden in de natuur en heb redelijk veel ramen, waardoor ik verbonden met de natuur. Achter mijn tiny house staan bomen en aan de voorkant kijk ik uit over weides. Het ruimtegevoel is zeker niet kleiner. Integendeel.”

Twee slaapruimtes

Het tiny house van Jeroen heeft een leefruimte met keuken, badkamer en twee slaapruimtes. “Een bewuste keuze, omdat ik twee dochters heb die de helft van de tijd bij mij leven. De oudste dochter heeft haar eigen slaapruimte die ze kan afsluiten met een deurtje. De andere slaapruimte deel ik met mijn jongste dochter. Als zij er is, slaapt zij boven in het grote bed en ik beneden op de zitbank die ook als slaapbank dient.”

Nodige comfort en luxe

Ondanks de beperkte oppervlakte, heeft Jeroen alle comfort en luxe die hij nodig heeft. “Ik heb alle luxe die ik ook in mijn appartement had. Er staan een wasmachine en droogkast, een douche van 90 op 90 cm en een vierpits gasfornuis. Ik heb warm water, wifi en kan Netflix kijken. Kortom, alles wat ik nodig heb. Ik heb altijd gedroomd van een houtkachel en nu heb ik er een.”

Tiny House Oudenburg Jeroen


© Marc Sourbron  

Tiny House Oudenburg Jeroen


© Marc Sourbron  

Tiny House Oudenburg Jeroen


© Marc Sourbron  

Tiny House Oudenburg Jeroen


© Marc Sourbron  

Tiny House Oudenburg Jeroen


© Marc Sourbron  

Geen bad, vaatwasser, of kabeltelevisie

Is er dan niets wat Jeroen mist? “Een bad heb ik niet, maar ik ben niet zo’n badmens. Een douche vind ik heel belangrijk en ik heb dan ook niet ingeboet op een kleiner formaat. Verder heb ik geen kabeltelevisie, maar daar heb ik bewust voor gekozen. Ik heb wel wifi en kan indien nodig mijn laptop verbinden met mijn televisiescherm.” Een vaatwasser was voor Jeroen ook geen must.  ”Het is nu ook niet dat ik zó veel afwas heb en in een tiny house doe je die toch onmiddellijk”, lacht Jeroen.

Hout en witte tinten

De constructie is gemaakt van hout. Ook binnen heeft Jeroen heel veel hout gebruikt in combinatie met wit. “De inrichting is heel eenvoudig en sober, wat het ook gezellig maakt. De eenvoud komt extra tot zijn recht omdat ik weinig spullen heb. Ik hou van een strak interieur en wil niet dat een ruimte vol spullen staat of rommelig is. Dat geeft me rust”, vertelt Jeroen.

Alles heeft zijn plaats

Over de indeling van een tiny house moet je ongetwijfeld goed nadenken. “Er zijn goede boeken over hoe je ruimtes kunt maximaliseren, maar het blijft zoeken naar oplossingen op maat. Het belangrijkste voor mij is dat alles zijn plaats heeft. Ik heb alle overbodige spullen weggedaan”, vertelt Jeroen. Hoe hij dat aangepakt heeft? “Ze zeggen altijd dat je drie hoopjes moet maken. Wat je zeker wil houden, wat je misschien wil houden en wat weg mag. De laatste twee hopen doe je dan effectief weg. Zelf heb ik nog twee maanden een opslagruimte gehuurd, omdat mijn tiny house later geleverd werd en ik kort bij mijn datum van verhuis zat.”

Tiny House Oudenburg Jeroen


© Marc Sourbron  

Tiny House Oudenburg Jeroen


© Marc Sourbron  

Tiny House Oudenburg Jeroen


© Marc Sourbron  

Ruimte voor hebbedingen

Jeroen heeft natuurlijk geen twintig paar schoenen en ook geen twee serviessets. “Je moet een beetje nadenken over wat je echt belangrijk vindt om niet in te boeten aan comfort of levenskwaliteit. Ik heb vier grote en vier kleine borden, zes glazen en zes tassen. Gewoon wat je nodig hebt. Het leuke is dan dat je op zoek kan gaan naar echt toffe borden of spullen”, vertelt Jeroen. “Ik speel ook graag bordspelen en heb er twee kasten vol van. Ik heb zelfs nog plaats over.”

Geen grote aanpassing

Wie zijn intrek neemt in een tiny house heeft vaak te maken met de bekende tiny house dip. “Dat betekent dat je de eerste maanden echt moet acclimatiseren en je moet aanpassen aan de kleinere ruimte. Maar ik heb daar eigenlijk geen last van gehad”, geeft Jeroen toe. Ook voor zijn dochters lijkt het geen grote aanpassing. “Ze gaan er allebei heel goed mee om. De oudste van 16 heeft voldoende privacy in haar eigen slaapruimte en de jongste van 9 vindt het super om buiten te lopen en is er ook echt fier op.”


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/alternatieve-woonvormen/leven-in-een-tiny-house-van-3-op-85-m-natuur-rust-en-comfort/