livios logo

Ongezien: 10 kamers in een woning van 40 vierkante meter

Een compacte leefruimte zonder afbreuk te doen aan comfort. Dat was het idee van Graham Hill toen hij in New York een klein appartement kocht. Hij organiseerde een wedstrijd om de ideale architect te vinden. Twee Roemeense studenten Architectuur kwamen als winnaar uit de bus met het design One Size Fits All.

Graham stelde grote eisen voor het architectenduo Catalin Sandu en Adrian Iancu . Hij wilde standaard een woonkamer, eetkamer, slaapkamer en keuken in zijn appartement. Maar daar bovenop wenste hij ook een thuiskantoor, een home theater, een logeerruimte voor twee personen en de mogelijkheid om een diner voor twaalf gasten te organiseren.


  


  

Het was geen gemakkelijke opgave voor de studenten. Maar op een slimme manier wisten ze de beperkte ruimte van slechts 40 vierkante meter optimaal te benutten.

Tien functionele ruimtes

Door te kiezen voor opbergbare en multifunctionele ruimtes, creëerden Sandu en Iancu een woon- en eetkamer, slaapkamer, logeerkamer, bureau en gastenruimte. Daar kwamen nog de keuken en badkamer bij. Die laatste kan ook gebruikt worden als telefoonruimte of meditatieruimte. Daardoor komt het totaal op 10 functionele ruimtes. 

 


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  


  

 

100 m² in 40 m² gepropt

Slechts 40 vierkante meter voor ruimtes waarvoor je normaal 100 vierkante meter uittrekt. Toch moet Graham niet inboeten qua comfort. Hij kan, zoals gevraagd, 12 gasten uitnodigen voor een diner. Twee personen kunnen zelfs blijven slapen in de logeerkamer, die verdwijnt wanneer die niet nodig is.

Het compacte appartement kreeg naam LifeEdited. Een geslaagd concept als je het ons vraagt.

 

 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/alternatieve-woonvormen/ongezien-10-kamers-in-een-woning-van-40-vierkante-meter/