livios logo

Passief samenhuisproject L'Espoir bekroond

'L'Espoir' is uitgeroepen tot de eerste winnaar van The Blue House Award. Dat is een nieuwe Belgische prijs voor duurzaam en betaalbaar (ver)bouwen van de Stichting voor Toekomstige Generaties en partners Saint-Gobain Glass, Velux, Wienerberger en Derbigum. L'Espoir is een 100 % passief samenhuisproject van 14 gezinnen in het centrum van Sint-Jans-Molenbeek.

Architectuurwedstrijd

Foto Atelier Carnoy-Crayon
  

Foto Atelier Carnoy-Crayon
  

Voordien waren de 14 gezinnen gehuisvest in bouwvallige woningen. Samen besloten ze de vereniging L’Espoir op te richten. Enkele maanden later stelt de gemeente Molenbeek hen tegen een appel en een ei een pand ter beschikking, neemt het Woonfonds van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de gezinnen onder zijn vleugels en lanceert een architectuurwedstrijd.

Samenaankoop

Daar kwam architect Damien Carnoy als winnaar uit de bus. Zijn voorstel: een ecologische woning binnen het opgelegde, krappe budget van 1.200 €/m². De gezinnen genieten van het financiële voordeel van de samenaankoop, terwijl ze toch elk hun privacy hebben. Door samen te bouwen hebben ze de kosten kunnen beperken.

Moduleerbaar en aanpasbaar

De 14 woningen gebouwd op zeven percelen beschikken over een tuin op het gelijkvloers en een balkon op de verdieping. Bovendien zijn de woningen moduleerbaar en aanpasbaar aan de noden van de gezinnen die vaak uit verschillende cultuur komen. Ze kunnen ook aangepast worden aan de levensfase van de bewoners.

"Technisch hoogstandje"

"De bewoners werden bij elke fase van dit pilootproject betrokken", luidde de motivatie van de jury. "Zo konden 14 gezinnen hun droom om eigenaar te worden, waarmaken. Het duurzame project is gebouwd op een beperkte oppervlakte in een stedelijke zone. Het is een technisch hoogstandje en helpt zijn bewoners energie te besparen."

"Niet één, maar verschillende antwoorden"

"Blue House wil innovatieve architecten belonen die zorgen voor meer duurzaamheid in België", zegt Benoît Derenne, directeur van de Stichting voor Toekomstige Generaties. "De laureaat en de genomineerden, geselecteerd onder 27 kandidaten, tonen aan dat er niet één, maar verschillende antwoorden zijn voor het duurzame en betaalbare huis van de toekomst."


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/alternatieve-woonvormen/passief-samenhuisproject-lespoir-bekroond/