livios logo

Rubber en gras maken deze woning tot iets uniek

Architectenbureau OYO Architects kreeg de opdracht een woning te ontwerpen die het milieu zo min mogelijk belast. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. De esthetiek was dus een belangrijk element in het ontwerp. Dat de architecten hun project goed uitwerkten, zien we in het Oost-Vlaamse Maldegem. 

'House Pibo' is op z'n minst opmerkelijk te noemen. Geen bakstenen gevel en standaard dak. Neen, de architecten gingen voor een dak dat van boven tot beneden doorliep. Alsof het gazon geen einde kent. Maar de ontwerpers kozen ook voor andere begroeiing. Resultaat: het uitzicht verandert gedurende het hele jaar.

Foto OYO architects
  

Rubberen beschermlaag

De buitenkant van de woning is bekleed met een rubberen beschermlaag. Een laag die niet enkel zorgt voor een goede isolatie, maar ook beschermt tegen de wisselende weersomstandigheden.

Voor de inkomhal kozen de architecten voor een houten en uitnodigende doorgang. In de futuristische dakkapellen, die boven het grasdek uitsteken, voorzagen ze grote ramen zodat de ruimte veel natuurlijk daglicht binnenkrijgt. Bovenop het dak liggen ook enkele zonnepanelen om het energievriendelijke karakter nog wat kracht bij te zetten.

 

Foto OYO architects
  

Foto OYO architects
  

Foto OYO architects
  

Foto OYO architects
  

Foto OYO architects
  

Foto OYO architects
  

Foto OYO architects
  

Foto OYO architects
  

Foto OYO architects
  

Foto OYO architects
  

Foto OYO architects
  

Foto OYO architects
  

Foto OYO architects
  

Foto OYO architects
  

 

Omgekeerde structuur

Wanneer er meerdere verdiepingen zijn, liggen de slaapkamers bijna altijd op de bovenste verdiepingen. In dit geval kozen de architecten bewust voor slaapkamers op de benedenverdieping. Zelfs gedeeltelijk onder de grond. Op die manier blijft het er lekker koel in de zomer.

Lichte leefruimtes

De leefruimtes bevinden zich op de hoger gelegen verdiepingen. Omwille van het natuurlijke daglicht dat daar binnenkomt, combineerden de architecten lichte kleuren met warme materialen als hout en steen, maar ook met glas en witte oppervlaktes. 

Voor het interieur gingen de architecten de Scandinavische toer op. Enkele kleurrijke elementen springen er subtiel uit. Het resultaat is een fris en evenwichtig geheel.

Bron: Roomed.nl / Dezeen.com
Foto's: Thomas De Bruyne


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/alternatieve-woonvormen/rubber-en-gras-maken-deze-woning-tot-iets-uniek/