livios logo

Serrewoningen: leven met een glaasje op

Foto KWSA
  

Foto KWSA
  

Het Nederlandse architectenbureau KWSA werkte een origineel project uit, bestaande uit zes op maat gemaakte serrewoningen. Het werd een ecologisch project dat hoge isolatiewaarden haalt en duurzame materialen gebruikt, zoals leem en gerecycleerd hout.

Het project bestaat uit zes huizen met woon- en werkruimten, waarover een kas (serre) geplaatst is. Door de bescherming van de kas worden de terrassen op de begane grond en de verdieping een groot deel van het jaar gebruikt. Het totale gebruiksoppervlak wordt hierdoor aanzienlijk uitgebreid. De kas vormt zowel bij heel koud weer als bij grote warmte een thermische buffer, wat het energieverbruik en de leefbaarheid in huis ten goede komt. Tevens wordt de door de zon voorverwarmde lucht in de kas gebruikt voor de ventilatie van de woning, zodat het energieverbruik nog verder verminderd wordt. Ook dient de kas als drager voor PV-panelen en zonnecollectoren. Het totale energieverbruik van de woningen is een fractie van een normale woning.

De kas rond het huis is een bijzonder verblijfsgebied met een energetische functie. Door de vrijstaande situering van de woningen in de kas zijn er aan drie zijden van het huis overdekte tuinen en overdekte terrassen op het dak. Deze overdekte 'buiten'-gebieden bieden veel verschillende gebruiksmogelijkheden, zoals wonen, werken, tuin, terras, ... Daarnaast is er, doordat het huis in een kas staat en er geen rekening gehouden hoeft te worden met regen en wind, een bijzondere materialisering en uitwerking toegepast. Natuurlijke materialen met een eenvoudige detaillering waren hierbij het uitgangspunt.

Bron: KWSA


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/alternatieve-woonvormen/serrewoningen-leven-met-een-glaasje-op/