livios logo

Van kangoeroe tot cohousing: 'Mijn Thuis op Maat' zet toekomstgericht wonen in de kijker

Het nieuwe wonen. Dat is de grote focus van de eerste editie van ‘Mijn Thuis op Maat’, een gratis openhuizendag voor toekomstige (ver)bouwers. Organisator Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) stelde vrijdag zijn evenement voor in cohousingproject De Schilders in hartje Gent, een schoolvoorbeeld van zo’n nieuwe woonvorm. Onder meer NAV-voorzitster Kati Lamens en Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck lieten hun licht schijnen over de grootste obstakels én opportuniteiten van alternatieve woonprojecten.

Mijn Thuis op Maat

  • Wat? 129 bouw- en renovatieprojecten
  • Wanneer? 30 september 2018
  • Hoe laat? Tussen 13u en 18u (tenzij anders aangegeven)
  • Waar? Over heel Vlaanderen en Brussel
  • Meer weten? Ontdek alle projecten en voorwaarden op www.mijnthuisopmaat.be. Registreren is verplicht. 

Van links naar rechts: Kati Lamens (NAV), Leo Van Broeck (Vlaams Bouwmeester), Bert Haerynck (Haerynck Vanmeirhaeghe Architecten)

Foto NAV
  

Architect Bert Haerynck geeft een rondleiding binnen zijn cohousingproject.

Foto NAV
  

 

De aangekondigde betonstop zet bouwheren, architecten en aannemers voor grote uitdagingen: kleinere bouwgronden, beperkte woonoppervlaktes, verdichting en hoogbouw, … Toch is dit vooral een gouden kans om nieuwe woonvormen uit te rollen, klinkt het onder de initiatiefnemers. Om mee het verschil te maken, vragen ze nog meer betrokkenheid van de bouwheer, zowel voor als tijdens zijn (ver)bouwproject. En vooral hulp van bovenaf.

Vergrootglas op het buitenland

Ook de architecten van De Schilders kwamen aan het woord. Zij blikken terug op een interessant, maar zwaar proces. “De regelgeving voor alternatieve woonvormen staat nog niet op punt. Bijvoorbeeld: wat een meergezinswoning is voor de dienst stedenbouw is een eengezinswoning voor de brandweer, en omgekeerd. Ook het parkeerbeleid van een stad kan problemen geven met het oog op parkeerplaatsen, … Daarnaast heeft een groep van vijf à zes bouwheren erg uiteenlopende noden en eisen. Om tot een collectief gedragen eindresultaat te komen, is enorm veel overleg nodig. De architect stelt zich in zo’n project nog eens te meer ten dienste van de bouwheer.”

Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck beaamt: “Ik zeg vaak met een kwinkslag dat cohousers de eerste bewoners zijn die niet meer kunnen protesteren tegen de projectontwikkelaar, want zij zijn de projectontwikkelaar. In landen als Duitsland en Zwitserland is deze kijk op de zaken zelfs helemaal ingeburgerd.”

Een voorbeeld. “De rijkste projectontwikkelaar van Zwitserland is een coöperatieve van 500 burgers. Zij bezitten zo’n 10.000 gebouwen en bieden meer grond aan dan de rijkste promotoren van Europa. Burgers worden als het ware aandeelhouder in een vastgoedonderneming. Dat heeft ook voordelen op vlak van kwaliteit. Bij bouwpromotoren gaat het vooral om de verkoop, maar een coöperatieve blijft tientallen jaren eigenaar van het gebouw. Er mag dus meer nagedacht worden over kwaliteit, energie, enzovoort. Helaas is de huidige fiscale regelgeving in Vlaanderen nog voordeliger voor mensen die individueel eigendom willen verwerven, dan voor zij die willen instappen in coöperatieves. Maar er is wat aan het bewegen.”

Binnen het cohousingproject wonen acht gezinnen.

Foto Livios
  

Binnen het cohousingproject wonen acht gezinnen.

Foto Livios
  

Architect als dokter

Samenwoonvormen zoals cohousing of kangoeroewonen zullen de komende jaren steeds meer in ons straatbeeld opduiken. “Bouwheren beginnen in te zien dat dit vaak financieel voordeliger is dan zelf een eigen woning op te trekken en te onderhouden. Al blijft het als architect vechten tegen de beperkte regelgeving en kennis op overheidsniveau”, haalt NAV-voorzitster Kati Lamens aan.

Toch liggen de grootste uitdagingen bij renovaties en herbestemmingen, bij voorkeur in de stads- of dorpskern. Om aan de toekomstige bouweisen te voldoen, moeten we 100.000 woningen grondig renoveren, en dat dertig jaar lang. Lamens ziet een grote rol weggelegd voor bouwheer én architect: “Kandidaat-kopers zien niet altijd het volledige potentieel van een gebouw. Soms is het financieel af te raden om een woning te renoveren en is slopen een beter idee. In andere gevallen kan je mits een aantal gerichte ingrepen een wereld van verschil maken. Eén consult bij de architect – nog voor je beslissing – kan wonderen doen."

"Dat brengt een eenmalige, beperkte kost met zich mee, maar het gaat wel om de grootste investering van je leven. Je bent bovendien niet verplicht om verder in zee te gaan met de architect. Voor een consultatie bij de dokter of advocaat halen we zonder problemen de portemonnee boven, dat moet in de toekomst ook kunnen bij de architect. Je krijgt er zoveel meer voor terug.”


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/alternatieve-woonvormen/van-kangoeroe-tot-cohousing-mijn-thuis-op-maat-zet-toekomstgericht-wonen-in-de-kijker/