livios logo

Wonen in een verticaal bos van 110 meter hoog

Vergeet de hangende tuinen van Babylon, in Milaan schiet momenteel een bos van 110 meter hoog uit de grond. Het architectenbureau van Stefano Boeri werkt in de Italiaanse modestad aan twee appartementsblokken, die langs de buitenkant volledig omgeven zijn door bomen en planten. Boeri doopte het project Bosco Verticale, oftewel het Verticale Bos. Een wereldprimeur met een prijskaartje van 65 miljoen euro.

900 bomen

Een blik in de toekomst: één van de twee torens van het Bosco Verticale...

Foto Stefano Boeri
  

... en het uitzicht vanop één van de terrassen.

Foto Stefano Boeri
  

Het project is niet alleen architecturaal een mooi plaatje, al dat groen heeft nog andere voordelen volgens Boeri. De 900 bomen, struiken en planten zullen immers hun steentje bijdragen aan het filteren van de stadslucht.

Schaduw en zonlicht

Daarnaast zorgen ze voor voldoende schaduw in de appartementen, terwijl in de winter het zonlicht wordt doorgelaten. Koeling en passieve zonne-energie in één, dat is nog eens gezond 'boeriverstand'.

10.000 vierkante meter bos

Als je het project van Boeri zou vertalen in aparte woningen, zou je 50.000 vierkante meter aan bouwgronden nodig hebben en nog eens 10.000 vierkante meter om alle beplanting een plaats geven.

Wat bij storm?

Sommigen stellen zich echter wel vragen bij het project. En dan vooral rond aspecten als brandgevaar, allergieën - hooikoorts, iemand? - en wind. Wat als het gaat stormen? Sommige van de bomen worden immers tot 9 meter hoog.

Groendienst

Een irrigatiesysteem met afvalwater voedt de bomen en planten, al lijkt ons een groendienst zonder hoogtevrees ook geen overbodige luxe.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/alternatieve-woonvormen/wonen-in-een-verticaal-bos-van-110-meter-hoog/