livios logo

Wonen op rails...

Het is een spectaculair zicht bij het rangeerstation in Genk: zes slaapwagons met telkens vier slaapvertrekken strekken zich voor ons uit, gevolgd door drie wagons als keuken, sanitair en bureauruimte. Voor de elektrische voeding zorgt een knalgele energiewagon met generator. Opmerkelijk: alle wagons zijn opgebouwd uit prefab units.

In ploegen werken

De twee leeftreinen zijn een creatie van het bedrijf Warsco Units. "Bedoeling is dat spoorwegtechnici naar de plaats van de werken treinen en zonder tijdverlies meerdere dagen na elkaar in ploegen doorwerken", vertelt gedelegeerd bestuurder Marc Warson.

Krappe maten

"We moesten ons houden aan de maximum afmetingen om onder andere door tunnels te kunnen rijden. Bovendien wilden we elke werknemer een gewaarborgd comfort bieden. Het heeft ons zes maanden gekost om die twee uitgangspunten te verenigen. Want het is echt maatwerk. Elke wagon bestaat uit een combinatie van twee units van negen meter, die we onzichtbaar aan elkaar gekoppeld hebben."

Wonen op rails.


  

De gang van de slaapwagon.


  

De slaapkamers.


  

Een kamer met bureau.


  

De keuken.


  

De sanitaire ruimte.


  

Energie-efficiënte wagons

Alle wagons zijn autonoom ontworpen, met een cv-ketel en een reservoir van 1.000 liter stookolie en een water- en afvalt tank van 1.000 liter. "Daarmee kan de trein tot 100 dagen autonoom functioneren", weet Warson. "Om het energieverbruik in te perken, zijn de wanden van elke wagon geïsoleerd met acht centimeter minerale wol. Bovendien hebben we alle natte zones gegroepeerd om zo weinig mogelijk warmte te verliezen via de leidingen."

Alarm en branddetectie

In de gele wagon, helemaal aan het eind van de leeftrein, staat een generator die alle wagons van elektriciteit voorziet. "In de bodem zit een rooster om oververhitting te voorkomen. De wanden zijn brandwerend. Een speciale elektriciteitskast zorgt dat de stroom van de generator nooit in contact komt met eventueel beschikbare netstroom. Het hele treinstel is bovendien uitgerust met alarm en branddetectie", besluit Warson.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/alternatieve-woonvormen/wonen-op-rails/