livios logo

Woontoren exclusief voor jongeren: moet kunnen of niet?

Heisa in Hasselt. Straks verrijst temidden van de universiteits- en hogeschoolcampussen een gloednieuwe woontoren van 14 verdiepingen. Nog voor de start van de bouw zorgt de toren voor heel wat rumoer, lezen we in Het Nieuwsblad. De reden: alleen als je jonger bent dan 32, maak je kans op een woning. Logisch gezien de ligging, zeggen de stad Hasselt en de ontwikkelaars. Bij de Huurdersbond hebben ze het dan weer over discriminatie.

De Kapertoren is nog niet eens in aanbouw, maar lokt al heel wat verdeelde reacties uit.

Foto Kolmont Woonprojecten
  

"Inspanning voor jonge mensen en gezinnen"

De ligging van de woontoren is niet lukraak uitgekozen. In de buurt liggen afdelingen van de Hasseltse hogeschool en universiteit. Ook de faciliteiten zijn vooral studentgeörienteerd: studentencafés, een fitnesscentrum en een klusjesdienst hebben er hun plaats. En er is ruimte voor een crèche, dus ook jonge gezinnen zijn welkom.

"We merken dat afgestudeerden vaker in Hasselt blijven hangen. Ook de stadsvlucht van jonge gezinnen is fors gedaald, dus doen we een inspanning om betaalbare woningen voor hen te voorzien", legt schepen van Ruimtelijke Ordening, Tom Vandeput (CD&V), uit.

"Discriminatie" en "gevaarlijk precedent"

Het stadsbestuur en de projectontwikkelaar staan dan ook helemaal achter de visie: kandidaten moeten jonger zijn dan 32 en indien ze het doorverhuren, moet ook de huurder deze leeftijdsgrens respeceren. "Vanaf het begin weet je dat je terechtkomt in een dynamische wijk. Wie dat weet, moet binnen tien jaar niet klagen dat er te veel lawaai is."

De Huurdersbond is heel wat minder overtuigd. Zij vindt dat het project andere geïnteresseerden zomaar uitsluit. De leeftijdslimiet komt in de verkoopakte, ook bij een tweede of derde verkoop. En elk huurcontract moet eerst voorbij de syndicus en de vereniging van mede-eigenaars. "Maar mede-eigenaars mogen juridisch gezien geen onredelijke eisen stellen. Deze limiet is zo'n onredelijke eis. Het is dus gebaseerd op nattevingerwerk."

De Confederatie van Vlaamse Vastgoedmakelaars spreekt dan weer van een "gevaarlijk precedent". "Als dit mag, dan kan je net zo goed gezinnen met kinderen weigeren uit schrik voor lawaai. De vraag is of we als maatschappij die kant op willen." Hoe dan ook, Hasselt krijgt er straks een veelbesproken trekpleister bij.

Bron: Het Nieuwsblad


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/alternatieve-woonvormen/woontoren-exclusief-voor-jongeren-moet-kunnen-of-niet/