Levenslang wonen: dit zijn de basics

Echt duurzaam (ver)bouwen, is (ver)bouwen voor het leven. Tenminste als je jarenlang in alle comfort van je woning wil kunnen genieten. Denk daarom bij het ontwerp van je nieuwbouw of verbouwing na over hoe jouw woonsituatie er in de toekomst zal uitzien. Flexibiliteit en toegankelijkheid moeten daarbij voorop staan.

Principe

Een 'levenslange' woning is geschikt voor de breedst mogelijke waaier van bewoners. Ze is toegankelijk, veilig én comfortabel.

  • Toegankelijk: zodat iedereen er kan leven. Ongeacht de leeftijd, de lichamelijke kenmerken, capaciteiten of beperkingen.
  • Veilig: er gebeuren geen ongelukken meer als gevolg van fout gedimensioneerde ruimtes en accessoires.
  • Comfortabel: wie minder mobiel is en zeer gebonden aan zijn woning, stelt hogere comforteisen.

Flexibel en toegankelijk

Vandaag heb je bijvoorbeeld geen kinderen, maar over tien jaar misschien wel. En over dertig jaar staan die kinderen waarschijnlijk op eigen benen. Een flexibele, aanpasbare woning is daarom wat je nodig hebt. Ook de mensen die eventueel na jou in de woning terechtkomen, zullen hiervan profijt hebben. En dat heeft dan weer een positieve invloed op de marktwaarde van je woning.

Alles begint bij een doordacht ontwerp

Levenslang wonen begint op de tekentafel van je architect. Een goed ontwerp is erop gericht dat je levenslang comfortabel van je woning kan genieten. De achterliggende idee is om bij de bouw of renovatie rekening te houden met enkele aandachtspunten, zodat je achteraf zonder veel ingrepen en kosten je woning kan aanpassen aan je veranderende leefomstandigheden.

Voor wie?

Voor iedereen. Dus niet alleen ouderen of andersvaliden. Ook wie tijdelijk minder goed te been is of gezinnen met jonge kinderen hebben baat bij een toegankelijke, veilige en comfortabele woning. Denk bijvoorbeeld aan voldoende hoge werkvlakken in de keuken, een aangename verwarming, aangepaste vloerbekleding, voldoende brede deuren, een beperkt aantal trappen, stopcontacten op handhoogte…

De voordelen?

Investeren in levenslang wonen betekent dat je vlotter, veiliger en comfortabeler gebruik kan maken van je woning. Bovendien investeer je in de toekomst. Want ook bij gezinsuitbreiding - of als je ouder wordt - zal je zonder problemen in je vertrouwde stek kunnen blijven wonen.

Bovendien is investeren in een levenslange woning sparen op lange termijn. Door een flexibele indeling, brede gangen, hoge stopcontacten… geniet je niet alleen vandaag van een comfortabele woning, maar vermijd je ook meerkosten achteraf.

20 gouden regels

1. Beperk niveauverschillen

Een huis met niveauverschillen is om problemen vragen. Zeker als je slecht ter been bent of in een rolstoel zit. Beperk daarom het aantal drempels in je woning. Of nog beter: vermijd ze.

2. Een goede trap is heilig

Een veilige en goed gedimensioneerde trap is een noodzaak. Overweeg een tweede trapleuning voor extra houvast. Hou je trapvorm zo eenvoudig mogelijk. Zo is het achteraf makkelijker en goedkoper om een traplift te plaatsen.

3. Maak gangen voldoende breed

Je gangen moeten voldoende breed zijn. Ook voor rolstoelgebruikers! En met breed bedoelen we minstens 90 centimeter.

4. Kies voor brede deuren

Zowel de doorgangsmaten van je deuren als de ruimte ernaast, voor en achter moet voldoende groot zijn. Voorzie voor binnendeuren een breedte van 90 centimeter. Daar kan gemakkelijk een rolstoel door, maar het is ook handiger bij het sleuren van bakken bier of de wasmand.

5. Maak je voordeur goed toegankelijk

Zorg ervoor dat je voordeur goed zichtbaar en toegankelijk is vanop straat. Geen paadjes met grind waarin je wegzakt, bijvoorbeeld. Maar een goed beloopbaar pad. Want wat heb je aan een comfortabele woning als ze niet bereikbaar is?

6. Installeer seniorensloten

Bij zogenaamde seniorensloten staat de cilinder boven de klink. Als je de sleutel in het slot steekt, heb je geen last van schaduw. Handig!

7. Belangrijk: de bel

Zorg voor een duidelijk zichtbaar huisnummer en een deurbel met je naam eronder. Dat maakt het voor politie en hulpdiensten makkelijker om snel in te grijpen.

8. Contact leefruimte - buitenwereld

De leefruimte is het centrum van je woning. We brengen hier vaak het grootste deel van onze tijd door. Cruciaal: zorg ervoor dat het mogelijk blijft om contact met de buitenwereld te onderhouden.

9. Plan ramen en deuren zorgvuldig in

Het openen en sluiten van ramen en deuren moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Je ramen zijn de link met de buitenwereld. Denk dus goed na waar je ze plaatst!

10. Creëer een ruime slaapkamer

We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door. Een aangename, aparte en voldoende ruime slaapkamer is dus zeer belangrijk.

11. Ontwerp een comfortabele keuken

Zelf ons potje koken, is een bewijs van onafhankelijkheid. Redenen genoeg om je keuken toegankelijk, veilig en comfortabel te ontwerpen. Zeker omdat we ze meerdere keren per dag gebruiken.

12. Maak de badkamer veilig

De badkamer moet voor iedereen veilig en comfortabel zijn. Plaats bijvoorbeeld antislipmatjes. Plan je bad wat lager in. Zorg voor voldoende verlichting.

13. Schaf veilige kranen aan

Schaf eengreepskranen met een debiet- en warmtebegrenzer aan. Die zijn veiliger voor kinderen en niet duurder.

14. Schenk extra aandacht aan het toilet

Het is belangrijk dat iedereen zelfstandig het toilet kan gebruiken. Een tweede wc in de badkamer is overigens geen overbodige luxe. De badkamer is bovendien een ruime plaats waar een eventuele latere rolstoelgebruiker naar het toilet kan. De ideale hoogte? Op zo'n 45 centimeter.

15. Voorzie voldoende stopcontacten

Er moeten genoeg en vlot bereikbare schakelaars en stopcontacten zijn. Plaats die laatste zo'n halve meter boven de vloerafwerking. Da's een pak comfortabeler!

16. Zorg voor noodverlichting

Zorg voor noodverlichting in de nachthal en plaats een glazen deur tussen de leefruimte en de hal, zodat bij stroompannes hal en living verlicht worden.

17. Voorzie voldoende bergruimte

Een absolute must voor elk huis, maar vaak vergeten: plan voldoende bergruimte in, zowel binnen als buiten.

18. Maak de buitenruimte/het terras aangenaam

Een aangename buitenruimte waar je gezellig kan babbelen en genieten, is geen overbodige luxe.

19. Voorzie voldoende beweegruimte in de garage

Maak ook de garage of carport voldoende breed om te manoeuvreren met een rolstoel: 3,30 meter is een minimum, 3,60 meter een aanrader.

20. Voorzie genoeg technische aansluitingen

Vanzelfsprekend, maar onmisbaar voor je comfort: elektriciteit, water, telefoon, tv én een goede centrale verwarming.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media