livios logo

3 keer duurzaam, 3 keer anders

Afgelopen weekend kon je tal van duurzame en energiezuinige woningen bezoeken tijdens de opendeurdagen van Ecobouwers. Was je er niet bij? Op zaterdag 17 en zondag 18 november stellen een heleboel projecten in België opnieuw hun deuren open. Van passiefhuizen tot nul-energiewoningen. Ontdek hier alvast drie bewonderenswaardige woningen.

Bond Beter Leefmilieu organiseert dit jaar de 21e editie van Ecobouwers Opendeur. Tijdens deze opendeurdagen kom je alles te weten over energiezuinig (ver)bouwen met aandacht voor duurzame materialen. Heb je zelf plannen om een woning te (ver)bouwen die toekomstproof is? Bezoek een van de deelnemende projecten in je buurt en spreek met de bouwheren. Waarom kozen de bewoners voor deze bouwmethode? Hoe begonnen ze eraan? Waarop moet je letten?

Ecobouwers in het kort

1. Van oude rijwoning in Brussel naar zeer-lage-energiewoning

Benjamin en Litte verbouwden een typische Brusselse rijwoning. Ze behielden de eigenheid van het gebouw en toverden het om in een zeer-lage-energiewoning. De zuid-oost-georiënteerde achterbouw werd vervangen en het koppel koos hier voor veel glas voor maximale zonnewinsten in de winter. De voorgevel isoleerden ze langs binnen en ze vervingen ook alle ramen en deuren door passief schrijnwerk. Een zonneboiler zorgt voor sanitair warm water en het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de toiletten en de wasmachine.

Benjamin en Litte verwarmen hun woning momenteel nog op gas. “Onze warmtevraag is erg beperkt, maar in de toekomst zouden we graag afscheid willen nemen van fossiele energie en 100% kiezen voor hernieuwbare energie. We hopen dat er ooit een warmtenet aangelegd wordt in onze straat”, vertelt Benjamin. Waar mogelijk heeft het koppel gekozen voor bio-ecologische materialen: houtvezelisolatie, cellulose, leem, FSC-hout, recuperatiehout, …

Foto Bond Beter Leefmilieu
  

Foto Bond Beter Leefmilieu
  

Foto Bond Beter Leefmilieu
  

Foto Bond Beter Leefmilieu
  

2. Art-decowoning in Kluisbergen met passieve achterbouw

In 2005 kochten interieurarchitect Alexander en architectuurfotografe Valerie een Art-decorijwoning in Kluisbergen. De woning dateert uit 1945 en was toe aan een opknapbeurt. In 2014 ging het koppel aan de slag. “Door eerst in de woning te leven, leerden we ze eerst beter kennen. Daardoor merkten we bijvoorbeeld dat het energieverbruik van het huis erg hoog lag. We besloten om ons een extra doelstelling op te leggen. De energiefactuur moest met de helft naar beneden”, vertelt Alexander.

De woning bestaat uit een voor- en achterbouw die met elkaar verbonden zijn. Het koppel renoveerde eerst de voorbouw, waarna ze de aansluitende bijgebouwen volledig sloopten om een bio-ecologische en energie-efficiënte woning neer te kunnen zetten. “Het achterliggende, nieuwe gedeelte, is een bijna volledig passieve houtskeletbouw. Hier bevinden zich de leefruimtes, living, keuken en badkamer, want dit is het meest geïsoleerde, geventileerde en lichtrijke gedeelte van onze woning”, vertelt Alexander.

Foto Beeldpunt
  

Foto Beeldpunt
  

Foto Beeldpunt
  

Foto Beeldpunt
  

Foto Beeldpunt
  

3. Budgetvriendelijke nulenergiewoning in Oudenaarde

In een vrijstaande houtskeletwoning in Oudenaarde wonen Lieselotte en haar twee dochters. De woning werd gebouwd in 2010. Toen was de norm E80, maar de bewoners kozen voor een nulenergiewoning met E-peil 0 en K-peil 15. En dat in zes maanden zonder meerprijs! Charlotte wou bewijzen dat een jong gezin met een beperkt budget toch een nul-energiewoning kan bouwen door slimme keuzes te maken.

De woning heeft een eenvoudige vorm met ramen die uitgeven op het zuiden om de woning op te warmen in de winter. De vaste zonwering houdt de warmte in de zomer buiten. Daarnaast koos Lieselotte voor hernieuwbare energie zoals zonnepanelen en regenwaterrecuperatie. Het regenwater wordt gebruikt voor het onderhoud van de tuin, het toilet en de was. Het gecertificeerde passiefhuis is aan de buitenkant afgewerkt met gevelbeplanking. Ook in het interieur worden eenvoudige materialen gebruikt zoals OSB.

Foto Yannick Milpas
  

Foto Yannick Milpas
  

Foto Yannick Milpas
  

Foto Yannick Milpas
  

Foto Yannick Milpas
  

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/3-keer-duurzaam-3-keer-anders/