livios logo

40 jaar ouder op één kwartier

Een koffertje dat mij op slag 40 jaar ouder zal maken. De inhoud? Een blauwe overall, iets wat op het eerste gezicht lijkt op een veiligheidsbril en oordempers.
Maar het is snel duidelijk dat dit meer is dan een doorsnee klusoutfit. Ik vis ook nog twee knie- en elleboogbraces op, een resem gewichten, een soort harnas, een nekband, en ten slotte pols- en enkelbandjes. Met heel wat gepuzzel wurm ik me in het zogenaamde Age Suit. Dit pak gebruiken ingenieurs onder andere voor de productontwikkeling van trapliften en andere hulpmiddelen voor senioren. Op een kwartier tijd ben ik niet langer 28 lentes jong, maar een oudje van 70.

Verder dan onderzoek alleen

De Age Suit maakt je op slag 40 jaar ouder.

Foto thyssenkrupp Home Solutions
  

Ingenieurs gebruiken dit pak om in de huis van senioren te kruipen. Een serieuze troef als je bijvoorbeeld trap- of huisliften ontwikkelt.

Foto thyssenkrupp Home Solutions
  

Een oproep aan alle (jonge) bouwers en verbouwers: denk nu al eens na over je oudere dag als je met je plannen in de weer bent.

Foto Zoek een architect
  

"Om liften op maat van senioren te maken, moet je je natuurlijk baseren op wetenschappelijk onderzoek en aan de slag gaan met reacties en feedback van die doelgroep. Maar dankzij de Age Suit kunnen onze ingenieurs de wereld van de mensen voor wie zij producten ontwikkelen en verbeteren ook écht ervaren", aldus liftenproducent ThyssenKrupp Encasa, die mij het pak ter beschikking stelde.

Praktijk de beste leerschool

"Wat betekent het voor een senior als zijn zicht mindert? Of als hij minder mobiel wordt? Dat is iets wat je je als dertiger amper kan voorstellen. Met dit pak kunnen onze ingenieurs zich volledig inleven. Praktijk is de beste leerschool."

Buiten adem

Mijn opdracht: één werkdag in het Age Suit rondschoffelen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want ik ben al half buiten adem als ik eindelijk mijn schoenen heb dichtgeknoopt. Niet langer een fluitje van een cent omdat de kniebraces en enkelbandjes enorm tegenwerken.

Afnemend zicht, slechter gehoor, ...

"Het pak confronteert je met de ongemakken waarmee iemand op leeftijd kampt. De bril vertroebelt je zicht. Zo kan je onder andere minder goed kleuren onderscheiden", klinkt het bij ThyssenKrupp Encasa. "De oordempers maken het dan weer moeilijker om gesprekken te volgen. De nekband simuleert een minder flexibele nek. Omkijken is zo niet langer vanzelfsprekend." Waarvan allemaal akte. Een tekst typen is quasi onmogelijk, afstanden inschatten kost heel wat moeite, en een gesprek voeren is behoorlijk inspannend.

De trap: vijand nummer één

De allergrootste uitdaging is zonder twijfel trappen lopen. Nochtans is de trap bij ons ruim en makkelijk begaanbaar. "Het loden vest zorgt voor extra belasting en simuleert de krachtafname waar senioren mee geconfronteerd worden. De kniebraces en enkelbanden belemmeren je bewegingen en bemoeilijken het stappen." Een 'leuk' extraatje is dat dingen onderaan de kast moeilijk bereikbaar zijn. Ook niet langer kinderspel: door smalle gangen en deuren manoeuvreren.

"Effect niet overdreven"

Op de duur begint vooral het trappenwerk serieus te wegen. Simpele, vanzelfsprekende handelingen zijn echt een strijd en vooral enorm tijdrovend geworden. In die mate zelfs dat ik me afvraag of het effect van dit pak niet is overdreven. "Zeker niet", klinkt het bij ThyssenKrupp Encasa. "Dit pak is ontwikkeld door het Duitse bedrijf Duke in samenwerking met de universiteit van Eindhoven. De effecten zijn dus wetenschappelijk correct."

Levenslang wonen

Op het einde van de werkdag ben ik opgelucht dat het pak eindelijk uit mag. De koffie die ik uitschenk, belandt weer in het kopje, het korte bochtenwerk is opnieuw makkelijk en iets van de grond oprapen, duurt slechts enkele seconden, ... Een dagje in de huid van mijn seniortegenhanger was behoorlijk ontnuchterend. Daarom een oproep aan alle (jonge) bouwers en verbouwers: denk nu al eens na over je oudere dag. Neem zeker een kijkje in onze rubriek Levenslang wonen, en sla er het artikel "Absurd als we op deze manier blijven verder bouwen" eens op na.

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/40-jaar-ouder-op-een-kwartier/