livios logo

“Bouwers kiezen vaker voor renovatie, al is dit niet altijd de beste oplossing”

In de Architectenschakel leggen we elke week jouw meest prangende (ver)bouwvragen voor aan een architect, die vervolgens een collega aanduidt als opvolger. Deze week is het de beurt aan Daniël Corten van CoDa Architecten uit Kapellen.

Architect Daniël Corten: "- Begin op tijd met de voorbereiding: als je voldoende tijd hebt om aannemers te zoeken, kom je steeds voordeliger uit dan wanneer je halsoverkop iemand moet zoeken."

Foto CoDa Architecten
  

1. Nieuwbouw of renovatie?

Veel hangt van de concrete situatie af: een degelijk geconstrueerd gebouw dat niet al te oud is, kan je meestal tegen een aanvaardbare kostprijs renoveren. Voor oudere gebouwen (van voor 1960) lopen de kosten meestal sterk op, omdat dergelijke woningen vaak tot op de ruwbouw gestript moeten worden en je vaak ook nog de gevelsteen en dakschil moet verwijderen om de bouwschil degelijk te kunnen isoleren.

Voor zo’n constructie zou slopen en herbouwen wellicht voordeliger uitvallen, ware het niet dat je dan 21 i.p.v. 6 % btw betaalt en de EPB-eisen veel strenger worden, wat ook nog eens voor een serieuze meerkost zorgt. Aangezien het budget van de meeste bouwers beperkt is, helt daardoor de balans vaak over naar renovatie, ook al is het niet de beste oplossing.

2. Wanneer is een ontwerp geslaagd? En welk ontwerp van jouw bureau is daar een mooi voorbeeld van?

Als zowel ikzelf als de cliënten tevreden zijn met het resultaat, zoals bij de verbouwing van woning Kuterna in Berendrecht.

Foto CoDa Architecten
  

Foto CoDa Architecten
  

Foto CoDa Architecten
  

Foto CoDa Architecten
  

Foto CoDa Architecten
  

Foto CoDa Architecten
  

3. Hoe kan je als (ver)bouwer de kosten beperken?

  • Begin op tijd met de voorbereiding: als je voldoende tijd hebt om aannemers te zoeken, kom je steeds voordeliger uit dan wanneer je halsoverkop iemand moet zoeken.
  • Steek zelf de handen uit de mouwen.
  • Voorkom wijzigingen na de start van de werken.
  • Behoud bij renovaties zoveel mogelijk van de bestaande structuur.
  • Werk met afzonderlijke aannemers per onderdeel i.p.v. met een algemene aannemer. Je hebt dan zelf wat meer werk om alles op te volgen en het zal wellicht iets langer duren, maar dat weegt niet op tegen de gerealiseerde besparing.

4. Welke fouten moet je als (ver)bouwer absoluut vermijden?

  • Constant zaken blijven wijzigen of toevoegen.
  • Met onbetrouwbare aannemers in zee gaan.
  • Besparen op het ereloon van je architect.

5. Heb je een gouden tip voor (ver)bouwers?

Investeer voldoende tijd en budget in een goede voorbereiding en een goed ontwerp. Dat zal zich later dubbel en dik terug betalen!

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/53795/bouwers-kiezen-vaker-voor-renovatie-al-is-dit-niet-altijd-de-beste-oplossing/