Mobiliteit: hoe belangrijk is de ligging van mijn woning?

Een open bebouwing op het platteland: zo willen Vlamingen nog altijd het liefst wonen volgens een onderzoek van het Vlaams Agentschap Wonen. Toch zullen we door de betonstop anders moeten gaan wonen. En daarin speelt mobiliteit een cruciale rol.

Duurzaam en zorgzaam samenleven is dé opdracht in de toekomst. Of dat nu in de stad of in een dorp is. Maar weet wel dat de ligging van je woning het allerbelangrijkste aandachtspunt is bij de bouw of renovatie van een woning.

Want je kan nog zo energiezuinig bouwen en kiezen voor de meest duurzame materialen, al die inspanningen doe je teniet door op een auto-afhankelijke locatie te gaan wonen met weinig voorzieningen in de buurt zoals scholen, openbaar vervoer en werk, zodat je de komende decennia overal de auto voor nodig hebt.

Positieve keuze maken

Als je bouwt of renoveert, heb je een unieke kans om een positieve keuze te maken voor de toekomst. Zo draag je bij aan minder files, minder verkeersdoden, minder CO2-uitstoot, meer ruimte voor groen, ontspanning en dieren, … Bovendien doe je goede zaken als je je woning later wil verkopen. Hoe dichter in de buurt van allerhande voorzieningen, hoe hoger de prijs die je zal krijgen.

Wat is jouw Mobiscore?

Met de Mobiscore, een online tool, kan je de milieu-impact van de ligging van een woning in kaart brengen. Hoe meer voorzieningen je op een milieuvriendelijke manier kan bereiken, hoe hoger je score. De tool houdt rekening met de nabijheid van openbaar vervoer, onderwijs, winkels, cultuur en gezondheidszorg. Elk van die thema’s krijgt een beoordeling van ‘zeer slecht’ tot ‘zeer goed’. De optelsom daarvan resulteert in een globale score op 10.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media