Zo zorg je voor een veilige en comfortabele woonomgeving

Voldoet jouw woning nog aan al je behoeften? Vanaf een bepaalde leeftijd kan dat best tegenvallen, zeker als je lichaam wat minder goed meewil. Maar ook als jonge (ver)bouwer is het nuttig om rekening te houden met je noden van morgen. Wil je je woning daarom niet alleen comfortabeler, maar ook een pak veiliger maken? Ontdek hier hoe je dat doet.

Val niet over een kleinigheid

Struikelen of vallen is op alle leeftijden een van de grootste risicofactoren in huis, maar zeker als je minder mobiel bent. In je badkamer kan je het risico al beperken door handgrepen te plaatsen bij je toilet, bad en douche. Een inloopdouche met stoeltje of een instapbad maken de verplaatsingen een stuk makkelijker. Met een antislipmat vermijd je dat je uitglijdt tijdens de hygiënische onderhoudswerken.

Let in de keuken en leefruimtes op rondslingerende elektrische en verlengkabels. Die kan je vastmaken aan de muur, verstoppen achter een valse wand of wegwerken in een kabelgoot. Ander struikelgevaar komt van te hoge drempels. Ook zet je salontafels, poefen en andere lage meubels best op een strategische plaats.

Trap niet in deze valkuil

Op vlak van valgevaar spannen trappen de kroon. Met een extra leuning aan de andere kant van de trap zorg je al voor heel wat extra steun. Maar ook met de helling, breedte en hoogte van je trap moet je rekening houden. Zeker voor de jongste en oudste generaties zijn te steile of te hoge treden een vervelend obstakel. Een antislipmat kan niet alleen in je bad of douche, maar ook op je trap wonderen doen. Heb je de plaats en het budget? Installeer dan eventueel een huislift. Een woning met maar één verdieping is natuurlijk de ideale oplossing.

Hou het simpel

Er zijn ook een aantal simpele trucjes waarmee je je comfort en veiligheid verhoogt. Een goede verlichting op de plaatsen met het hoogste val- en struikelrisico, bijvoorbeeld. Denk maar aan de gang, badkamer of trap. Slimme verlichting met bewegingssensoren is hiervoor perfect. Maar ook overdag kan je je lichaam eenvoudig sparen. Zorg bijvoorbeeld voor stopcontacten op een aangepaste hoogte. Dat geldt ook voor het slot in je voor- en achterdeur. Tegenwoordig bestaan er zelfs bewegende keukenkasten, zodat je al je benodigdheden op een makkelijk bereikbare plaats terugvindt.

Speel het slim

Heb je al overwogen om domotica of andere slimme toepassingen te installeren? Verlichting die werkt op bewegingssensoren is daar een voorbeeld van, maar je hebt nog veel meer mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld je verwarming, ventilatie en mediasysteem vanop afstand bedienen. Ook op vlak van brandgevaar en inbraakveiligheid kunnen slimme toepassingen een belangrijke rol spelen. Denk maar aan alarmsystemen, parlofoons en beveiligingscamera’s.

Altijd en overal

Sommige veiligheidsmaatregelen zijn van alle tijden. Een rookmelder, bijvoorbeeld: om zeker te zijn dat je die hoort, plaats je er best een op een centrale plaats op elke verdieping. Ook een CO-melder kan handig zijn, zeker in oudere huizen. Ben je wat minder goed te been? Maak dan een vluchtplan op voor het geval dat er brand uitbreekt: zo geraak je zeker tijdig buiten. Zorg er wel voor dat alle doorgangen steeds vrij zijn. En in dit digitale tijdperk kan het nooit kwaad om je smartphone constant bij je te hebben.

Meer tips over veilig en levenslang wonen? Ontdek hier hoe je woning met je meegroeit.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media