livios logo

Natuurlijke vloerbekleding: dit zijn je opties

De materialen waarmee je je woning afwerkt, hebben een invloed op je welzijn. Dat geldt ook voor je vloer. Kies je voor een milieuvriendelijke vloerbekleding? Dan hou je het binnen een stuk gezonder. We zetten de opties voor je op een rij.

1. Hout

Hout is een natuurlijk, nagroeibaar en gezond bouwmateriaal dat je op verschillende manieren in je woning kan verwerken. Kies steeds hout dat het FSC- of PEFC-label draagt, ook als je voor een tropische houtsoort opteert. Deze labels garanderen dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Ook het Duitse Nature Plus-label geeft je een indicatie of het hout voldoet aan een reeks van milieu- en gezondheidscriteria. Als we het over natuurlijke houten vloeren hebben, dan komen we uit bij massief en halfmassief parket.

Massief parket

Om te kunnen spreken van (vol)massief parket moet de vloer volgens de Europese norm uit één enkele laag van dezelfde houtsoort bestaan, met een totale dikte tussen 6 en 30 millimeter. Massief parket kan je verlijmen op een vlakke, droge ondergrond, of nagelen op een houten rooster. Je kan deze vloer verschillende keren opschuren, waardoor die zeer lang kan meegaan. De hardheid, kleur en uitzetting bij vochtige omstandigheden hangen af van de houtsoort. Massief parket is vrij van schadelijke stoffen zolang je het niet behandelt met petrochemische of synthetische producten (vernis of sommige oliën en was). Werk je parket dus af met producten op natuurlijke basis.

Halfmassief parket

Halfmassief of meerlaags parket bestaat uit verschillende houtlagen: een onderlaag, meestal uit naaldhout of multiplex, een tussenlaag van dennenhout of spaanplaat en tot slot een toplaag van harder massief hout (edelhout) met een minimale dikte van 2,5 millimeter. Meerlaags parket wordt in de fabriek geschuurd, gevernist en voorzien van tand-en-groefverbindingen. Doordat het stabieler is en temperatuurschommelingen beter opvangt, trekt het minder krom dan massief hout en kan je het combineren met vloerverwarming. Deze vloer heeft wel een kortere levensduur omdat je hem minder vaak kan opschuren. Bij renovatie of afbraak bemoeilijkt de lijm tussen de houtlagen de demontage van de verschillende componenten van de bouwmaterialen. Dit beperkt vanzelfsprekend de recyclagemogelijkheden.

vloer parket

Hout is een natuurlijk, nagroeibaar en gezond bouwmateriaal dat je op verschillende manieren in je woning kan verwerken.

Foto BerryAlloc
  

Als we het over natuurlijke houten vloeren hebben, dan komen we uit bij massief en halfmassief parket.

Foto MEISTER
  

2. Kurk

Ook kurk is een natuurlijke en nagroeibare grondstof, afkomstig van de kurkeik. Kurk is warmte-isolerend en voelt zeer aangenaam aan. Bovendien dempt het geluid, is het makkelijk te onderhouden, geschikt voor vochtige ruimtes en recycleerbaar. Hoe hoger de densiteit, hoe veerkrachtiger en duurzamer de vloer. Een kurken vloer kan je verlijmen of zwevend plaatsen (met een kliksysteem). Om de nodige bescherming te garanderen, kan je massieve kurktegels afwerken met olie, was of een vernislaag, bij voorkeur op natuurlijke basis. Het Duitse Das Kork-label garandeert dat kurkproducten in hun toplaag geen ongezonde weekmakers, vluchtige organische stoffen of formaldehyde bevatten.

3. Linoleum

Linoleum is een 100% natuurlijk product, vervaardigd uit teeltbare grondstoffen. Het hoofdbestanddeel is lijnzaadolie die afkomstig is uit de zaden van olievlas. Deze lijnolie wordt aangevuld met natuurlijke harsen, houtmeel of kurk, minerale toeslagstoffen en pigmenten, waarna het geheel wordt aangebracht op een rug van jute. Linoleum biedt veel bouwtechnische voordelen: het is soepel, brandbestendig, antistatisch en antibacterieel. Het is dan ook een aanrader voor mensen met astma of andere allergieën. Het materiaal is bovendien slijtvast en dus geschikt voor druk belopen oppervlaktes. De plaatsing gebeurt door verlijming op een harde, vlakke, gladde en droge ondergrond. De keuze van de lijm is bepalend voor mogelijke emissies van schadelijke stoffen en de kwaliteit van de binnenlucht.

kurk kurkvloer

Ook kurk is een natuurlijke en nagroeibare grondstof, afkomstig van de kurkeik.


© Kurkfabriek Van Avermaet  

kurk kurkvloer

Kurk dempt het geluid, is makkelijk te onderhouden en geschikt voor vochtige ruimtes.


© Kurkfabriek Van Avermaet  

forbo linoleum.JPG

Linoleum biedt veel voordelen: het is soepel, brandbestendig, antistatisch en antibacterieel.


© Forbo Flooring  

4. Tapijt

Tapijt is de ideale vloerbekleding voor mensen die het graag warm hebben aan de voeten. Tapijt bestaat uit twee delen: een onderlaag (rug) en een bovenlaag (pool). Je kiest idealiter tapijten die vervaardigd zijn uit natuurlijke materialen, aangezien synthetische varianten petrochemische stoffen bevatten. Ook de kleurstoffen en pigmenten in tapijten kunnen zware metalen en chemische stoffen (VOS…) bevatten. Tapijtruggen uit jute zijn sterker en gezonder. Milieuvriendelijke materialen voor de pool van het tapijt zijn wol, katoen, sisal en kokos.

Een eco- of milieulabel biedt je de garantie dat je tapijt milieuvriendelijk en gezond is. Hou er wel rekening mee dat tapijt moeilijk te reinigen is. Afhankelijk van het materiaal van de pool kan het dus mogelijk een broeihaard vormen voor schimmels, sporenelementen of huisstofmijt, die aanleiding kunnen geven tot ademhalingsproblemen, allergieën en infecties. Een zeepsopje volstaat in vele gevallen om het tapijt grondig te reinigen.

Met dank aan VIBE.

Bron: Ik ga Bouwen

13 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/63878/natuurlijke-vloerbekleding-dit-zijn-je-opties/