livios logo

85 % van de senioren woont in een onaangepast huis

85 % van de senioren in ons land woont in een huis dat niet is aangepast aan hun leeftijd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel en Hogeschool Gent. De woonsituatie van meer dan 64.000 mensen tussen 60 en 107 (!) jaar werd daarvoor onder de loep genomen.

40 % woningen 'ernstig onaangepast'

Trappen en drempels zijn in veel woningen letterlijk en figuurlijk dé struikelblokken.

Foto Decotrap
  

De grote meerderheid daarvan woont nog zelfstandig thuis, maar die woning is vaak niet op maat van hun leeftijd. De onderzoekers gaven meer dan 45 % van deze huizen de score 'matig onaangepast' en maar liefst 40 % 'ernstig onaangepast'.

Trappen en drempels boosdoeners

Trappen en drempels zijn vaak de letterlijke struikelblokken, maar in heel wat huizen ontbreekt ook een toilet, bad, douche of centrale verwarming. Zo hebben 21.000 Vlaamse 80-plussers geen toilet. Meer dan 17 % van de woningen heeft geen centrale verwarming. Ook de afstanden naar de winkel en het postkantoor waren vaak te groot. Toch wil meer dan 60 % van de ondervraagden niet verhuizen.

Levenslang wonen, hoe doe je dat?

Wil jij je woning aanpassen voor je oude dag, maar weet je niet goed hoe je er moet aan beginnen? Neem dan zeker een kijkje in onze rubriek Levenslang wonen. Met enkele kleine aanpassingen kom je al een heel eind.
Heb je bouwplannen? Weet dan dat een toegankelijke en veilige woning begint bij een goed ontwerp. Maar waaruit bestaat een 'goed' ontwerp? In het artikel "Absurd als we op deze manier blijven verder bouwen" schetsen we de basisprincipes van een zogenaamde 'meegroeiwoning'.

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/85-van-de-senioren-woont-in-een-onaangepast-huis/