livios logo

Belg betaalt vijfde meer voor woning dicht bij werk

Onze wegen slibben dicht en de fileverslaggeving op onze favoriete radiozender duurt tegenwoordig langer dan de liedjes zelf. Woon-werkverkeer is en blijft problematisch in ons land. Isabelle Vermeir, CEO van Century 21 Benelux komt in een opiniestuk bij Trends.be met een voorstel om het pendelen drastisch te verminderen.

Isabelle Vermeir: “Kandidaat-kopers verklaarden zich bereid om tot 20 % meer te betalen voor een goedgelegen woning, zeker als het over woon-werkverkeer gaat.”


  

“We zijn bereid om dichterbij het werk te wonen”

Dat we het meer dan ooit beu zijn om dagelijks uren in de file te staan tussen thuis en het werk, blijkt uit een recente bevraging bij de vastgoedgroep. “De bereikbaarheid van de woning is een van de doorslaggevende factoren geworden bij potentiële kopers van een woning. Terwijl vroeger vooral de bewoonbare oppervlakte en een grote tuin van belang waren.”

De afstand tot het werk speelt hierin ook een grote rol, klinkt het bij Isabelle Vermeir: “Kandidaat-kopers verklaarden zich bereid om tot 20 % meer te betalen voor een goedgelegen woning, zeker als het over woon-werkverkeer gaat.”

Minder registratierechten voor de moedigen

Dat werk een grote motivator is om te verhuizen, bleek onlangs ook uit het feit dat meer Walen dan ooit naar Vlaanderen verhuisden. De vele jobaanbiedingen vanuit Vlaanderen overtuigden onze zuiderburen om de oversteek te maken.

Bovendien betaal je in Vlaanderen 2,5 % minder registratierechten dan in Wallonië en Brussel bij de aankoop van onroerend goed. Wat volgens Vermeir nog te veel is: “Zelfs die 10 % registratierechten in Vlaanderen is in Europees perspectief nog altijd torenhoog. Een fiscale stimulus in de vorm van bijvoorbeeld verlaagde registratierechten – naar analogie met Nederland – zou dus niet misstaan.”

Drie vliegen in een klap

Door de registratierechten aan te pakken, slaan we op drie vlakken onze slag, is Isabelle Vermeir overtuigd: “We gaan niet alleen meer mensen de mogelijkheid geven om een eigendom te verwerven. We zouden ook de werkgelegenheid een stap vooruit helpen én de fileproblematiek aanpakken.”

Het bewijs is zelfs al geleverd ... in Vlaanderen! “Toen Vlaanderen in 2002 besliste om de registratierechten met 2,5 % te verlagen, zorgde dat voor een boost van het aantal transacties op de markt. En voor een toename van de overheidsinkomsten.” Ten slotte zouden ook de werkloosheidscijfers er beter bij varen, blijkt uit onderzoek van de UGent.

Bron: Trends

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/belg-betaalt-vijfde-meer-voor-woning-dicht-bij-werk/