livios logo

Bouw slim, bouw compact

Regelmatig krijg je in onze newsletters interessante weetjes voorgeschoteld over duurzaam bouwen. Deze keer hebben we het over compact bouwen. Wat zeker niet hetzelfde betekent als klein bouwen.

Compactheid

Twee woningen met dezelfde oppervlakte kunnen wat compactheid betreft opvallend verschillen.

Foto Dialoog vzw
  

De vorm van een woning heeft een grote invloed op de compactheid.

Foto Dialoog vzw
  

Je doet er goed aan niet zomaar alle binnenruimtes tot het beschermd volume te rekenen.

Foto Dialoog vzw
  

Eén van de hardnekkigste misverstanden over compact bouwen is dat het gelijk staat aan klein bouwen. Niets is minder waar. Voor de juiste betekenis van compact bouwen moet je het begrip ‘compactheid’ kennen. Daarmee bedoelen we de verhouding tussen het beschermd woonvolume en de warmteverliesoppervlakte.

Vloeroppervlakte

Wanneer is een woning dus compacter dan een andere? Als ze voor evenveel nuttige vloeroppervlakte en woonvolume minder warmteverliesoppervlak heeft. Eureka! Evenveel leefruimte en tegelijkertijd minder kostbare warmte verliezen. Dat wil toch iedereen!

Kubus

De meest compacte vorm is de bol. Maar voor het gros der bouwers zal de kubusvorm met zadeldak zowat het hoogst haalbare zijn wat compactheid betreft. Nog compacter is de achthoekige woning met piramidedak. Helemaal niet compact zijn de laagbouwwoning en de blokkendoos.

Rijhuis

Door de kleinere warmteverliesoppervlakte is een rijwoning compacter dan een halfopen woning met eenzelfde beschermd volume. Die laatste is op zijn beurt compacter dan een vrijstaande woning.

Beschermd volume

Om het zo goed mogelijk te doen om vlak van compactheid, kan je behalve de eigenlijke vorm van de woning ook ingrijpen wat het beschermd (en meestal ook het verwarmd) woonvolume betreft. Is het echt nodig dat je ruimtes als garage, berging, zolder en kelder mee isoleert met de rest van de woning? Breng daarom eventueel isolatie aan tussen het beschermd volume en die koude ruimtes. Wees alert voor vorstschade en denk erom: sommige binnendeuren worden plots buitendeuren en isoleer je best.

Groot, maar met mate

Compact bouwen is niet klein bouwen. Grote gebouwen zijn bij eenzelfde isolatiedikte zelfs compacter dan kleinere huizen. Bijgevolg hebben ze een gunstiger K-peil en E-peil. Let op: grote woningen verbruiken sowieso een pak meer, ook al doen ze het relatief beter wat compactheid betreft. Gebruik K- en E-peil daarom enkel als vergelijkingspunt tussen woningen van dezelfde grootte.

Energieprestatiewetgeving

De EPB-regelgeving legt geen specifieke eis op voor de compactheid van een gebouw. Bij de bepaling van het K- en E-peil wordt er wel rekening mee gehouden. Een compact gebouw zal met minder inspanningen aan de eisen voldoen.

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/bouw-slim-bouw-compact/