livios logo

Bouwbachelor in Geel krijgt tegenwind

De Katholieke Hogeschool Kempen wil in 2008 een bacheloropleiding voor de bouw opstarten met klemtoon op de klimatisatie van gebouwen. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) volledig terecht, maar de Erkenningscommissie Hoger Onderwijs denkt daar anders over.

Marc Dillen: "Een bijkomende opleiding in Geel zou de bestaande opleidingen nauwelijks benadelen, maar een belangrijke extra instroom van kaderleden in de bouw creëren.”

Foto VCB
  

“Dat de Erkenningscommissie Hoger Onderwijs bij de beoordeling van de aanvraag van de Katholieke Hogeschool Kempen twijfelde aan de reële vraag naar bouwtechnici met kennis van energie- en klimatisatietechnieken, is onbegrijpelijk”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB. “Bij de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) staat het beroep van technicus in klimatisatie, koel- en verwarmingstechnieken al meer dan tien jaar op de lijst van knelpuntberoepen. Vorig jaar ontving de VDAB 469 jobaanbiedingen voor dit beroep. Ook het beroep van bouwtechnicus-werfleider vormt volgens de statistieken van de VDAB al meer dan tien jaar een knelpunt.”

Kyoto

In het beroep van werf- en projectleider wordt de kennis van klimatisatietechnieken almaar belangrijker terwijl het beroep van klimatisatietechnicus ook steeds meer aan belang zal winnen. “De strijd tegen de opwarming van de aarde in het kader van het Kyotoprotocol hangt voor een zeer groot deel af van de mate waarin wij erin slagen tot energiezuinigere gebouwen te komen”, zegt Marc Dillen. “Hiervoor zijn deskundigen nodig die energiezuinige woningen kunnen ontwerpen en inrichten en de verwarmingsinstallaties precies kunnen afstellen.”

XIOS

“Momenteel bestaan opleidingen voor bouwbachelor in Aalst, Diepenbeek en Schaarbeek”, zegt Dillen nog. “De opstart vorig jaar van een opleiding tot bachelor in de bouw door de XIOS Hogeschool in Diepenbeek overtrof onze stoutste verwachtingen. De opleiding trok meteen zo’n 150 jonge studenten aan.
Een bijkomende opleiding in Geel zou de bestaande opleidingen nauwelijks benadelen maar een belangrijke extra instroom van kaderleden in de bouw creëren.”

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/bouwbachelor-in-geel-krijgt-tegenwind/