livios logo

De betonstop: wat betekent dat voor mijn plannen?

Met het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (de officiële benaming van de ‘betonstop’) wil de Vlaamse regering tegen 2040 de bouwmogelijkheden in open ruimte een halt toeroepen. De betonstop moet zo komaf maken met de klassieke verkavelingen en de woondichtheid rond belangrijke knooppunten verhogen. 

Lijkt de betonstop jou nog toekomstmuziek? Niet helemaal, want het plan van de overheid voorziet in een tussensprong. Tegen 2025 mogen we nog maar drie hectare vrije ruimte per dag aansnijden. Vanaf 2040 helemaal geen meer. Wil dat dan zeggen dat we moeten stoppen met bouwen? Neen, wel dat we op een andere manier zullen bouwen en renoveren.

Slimmer bouwen

Relatief gezien, heeft Vlaanderen vandaag het meest bebouwde oppervlakte van alle landen binnen de Europese Unie. Een derde is volgebouwd of overgoten met een laagje beton of asfalt. Elke dag verdwijnen nog eens 60.000 m² of negen voetbalvelden aan open ruimte aan bebouwing en industrie. Tegen 2025 mag dat nog de helft zijn.

Dat betekent dat we slimmer moeten bouwen. En dichter bij elkaar zullen wonen. Bijkomende woningen op bestaande bouwpercelen en in de hoogte bouwen is één optie. Afstappen van lintbebouwing en verzamelen in woonkernen, dicht bij scholen, winkels en openbaar vervoer is de andere way to go. Op die manier beperk je het woon-werkverkeer tot een minimum.

betonstop stop

Door de bouwstop zullen we slimmer moeten bouwen en dichter bij elkaar wonen.


© Getty Images  

Dorpskern stadskern betonstop dichtbebouwd

De komende decennia zet de Vlaamse regering ook sterk in op het drastisch verlagen van het energieverbruik van onze woningen.


© Getty Images  

Gericht renoveren

Vanaf 2040 mogen we geen enkele open ruimte meer opofferen. Dat betekent dat we slim moeten investeren in bestaande woningen. We staan voor de uitdaging om elke vierkante centimeter efficiënt te benutten. Alleen is het vandaag de dag administratief gezien niet altijd even eenvoudig om oude, grote woningen te renoveren, om te vormen tot een kangoeroewoning of af te breken. Daar wil de overheid haar steentje toe bijdragen door een versoepeling van de verkavelingsvoorschriften. Zo kan je makkelijker de bestemming van een woning wijzigen. En zal je minder hinder ondervinden als je van je woning een zorgwoning wil maken.

Energieverbruik verlagen

De komende decennia zet de Vlaamse regering ook sterk in op het drastisch verlagen van het energieverbruik van onze woningen. Zo zullen warmtepompen en warmtenetten een prominentere rol krijgen in ons woonbeeld, ten koste van de fossiele brandstoffen zoals stookolie, steenkool en gas. Hun aandeel wordt stilletjes aan afgebouwd. Verder komt er een beleidskader rond de opslag van energie in thuisbatterijen en flexibele opslag. En ook voor huurwoningen zijn er maatregelen, zoals verplichte energiezuinige ramen vanaf 2020.

13 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/de-betonstop-wat-betekent-dat-voor-mijn-plannen/