livios logo

De jacht op energiezuinig comfort: Renson opent levensechte testwoning

Op korte fietsafstand van hun hoofdkwartier in Waregem – die deze redacteur moeiteloos overbrugde – opende Renson afgelopen donderdag officieel de deuren van hun gloednieuwe Concept Home. De specialist in ventilatie, zonwering en outdoor living bouwde een volledige, moderne nieuwbouwwoning om een antwoord te zoeken op één vraag: hoe creëer je het perfecte binnenklimaat met oog voor energie én comfort? Dat antwoord moet komen van de (voorlopig) enige bewoners in huis: de ontelbare bits en bytes van de meettoestellen.

Vertrekkensklaar om een bezoekje te brengen aan het Renson Concept Home.

Foto Renson - Ventilatie
  

Het gebouw is eigenlijk een grote testsite vermomd als volledig afgewerkte BEN-woning (S-peil 28, E-peil 15)

Foto Renson - Ventilatie
  

Huizenhoog labo

Het gebouw is eigenlijk een grote testsite vermomd als volledig afgewerkte BEN-woning (S-peil 28, E-peil 15). Niet toevallig naast een drukke steenweg, aangezien we dichter bij elkaar moeten wonen in de toekomst. En dat betekent dus ook in drukkere dorps- of stadskernen.

Renson onderzoekt hoe we de bestaande technieken in onze woningen nóg beter kunnen maken. De focus ligt vooral op ventilatie, verwarming en zonwering, maar ook gebruiksgemak, ruimtegevoel en de link met het buitenleven komen aan bod.

Wat kom je zoal concreet tegen in deze Concept Home?

  • Drie verschillende vraaggestuurde (met behulp van sensoren die de luchtkwaliteit meten, red.) ventilatiesystemen: Natuurlijke aanvoer, mechanische afvoer / mechanische aan- en afvoer met warmteterugwinning / natuurlijke aanvoer, mechanische afvoer met warmteterugwinning via een lucht-waterwarmtepomp voor lagetemperatuurverwarming en sanitair warm water. Deze systemen werken afzonderlijk van elkaar. De resultaten worden zorgvuldig met elkaar vergeleken;
  • Minimale ventilatieroosters boven de ramen om verse lucht binnen te laten, met akoestische demping tegen omgevingsgeluiden.
  • Warmtepomp en gascondensatieketel staan met elkaar in verbinding. Ook de efficiëntie van de verwarmingssystemen wordt onder de loep genomen;
  • Veel aandacht voor (binnenvallend) licht via grote ramen, lichtkoepels en subtiele ledverlichting;
  • Geautomatiseerde zonwering in elke ruimte van de woning, met de nadruk op privacy;
  • Geïntegreerde nachtkoelingsluiken in alle ramen tegen oververhitting, met inbraak- en insectenwering. Deze zorgen voor een koelend schouweffect doorheen de hele woning;
  • Schuifwanden in en tussen elke ruimte van de woning, om het ruimtegevoel te vergroten;

Alles in de woning wordt in de gaten gehouden met sensoren. Veel sensoren. Al die data komt uiteindelijk terecht in de centrale techniekenruimte, volledig uitgerust met meetapparatuur en serverkasten. Vergelijk het met een kleine computerkamer. Deze resultaten komen natuurlijk rechtstreeks binnen bij Renson, maar ook onderzoeksinstellingen en zelfs universiteiten kunnen er straks mee aan de slag.

De focus ligt vooral op ventilatie, verwarming en zonwering, maar ook gebruiksgemak, ruimtegevoel en de link met het buitenleven komen aan bod.

Foto Renson - Ventilatie
  

Alle data komt uiteindelijk terecht in de centrale techniekenruimte, volledig uitgerust met meetapparatuur en serverkasten.

Foto Renson - Ventilatie
  

Live updates via de app

Het huis heeft momenteel nog geen echte bewoners, al is dat wel de bedoeling op termijn. De testresultaten komen nu vooral binnen via simulaties of via de professionele bezoekers (architecten, installateurs, studiebureaus,…) die binnenkort over de vloer komen. Via een app op je smartphone stuur je alles aan én kan je op elk moment de kwaliteit van het binnenklimaat (temperatuur, luchtkwaliteit,...) aflezen.

Tommelein benadrukt: “Slimme meters zijn onmisbaar”

Kreeg ook een rondleiding doorheen de conceptwoning: Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. Tijdens de voorstelling van het project hamerde hij op het grote belang van onderzoek en slimme technologieën. “Theorie is belangrijk, maar we willen niet blijven hangen in komma’s, gemiddeldes en extrapolaties. Je moet het ook in de praktijk kunnen brengen. Daarom is zo’n project enorm belangrijk om snel bij te leren en om te kunnen evolueren.”

Tommelein kwam meteen ook even terug op de – vaak negatieve – aandacht rond de slimme meters: “Meten is weten. Op dat vlak lopen we achter op heel wat landen rondom ons. Intelligente meters zijn onmisbaar in de woningen van morgen, ze zullen ons een enorme meerwaarde bieden.” 

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein hield opnieuw een pleidooi voor de slimme meter.

Foto Renson - Ventilatie
  

 

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/de-jacht-op-energiezuinig-comfort-renson-opent-levensechte-testwoning/