livios logo

Dossier levenslang wonen: 20 gouden regels

Bouwen of verbouwen doen de meesten onder ons maar één keer in hun leven. Het is dan ook iets wat je best van de eerste keer goed doet. Tenminste als je levenslang in alle comfort van je woning wil kunnen genieten. Livios presenteert het dossier ‘Levenslang wonen’. Deel II: 20 gouden regels voor levenslang wonen.

Foto Centrum Duurzaam Bouwen
  

Foto Upstairs Traprenovatie
  

Foto ALKE badkamermeubelen
  

 1. Beperk niveauverschillen
  Een huis met niveauverschillen is om problemen vragen. Zeker voor personen die slecht te been zijn of gebruik maken van een rollator of rolstoel. Beperk daarom zoveel mogelijk het aantal drempels in je woning of nog beter: vermijd ze.
 2. Voorzie voldoende deurbreedte en ruimte
  Zowel de doorgangsmaten van de deuren als de ruimte naast, voor en achter de deuren moet voldoende groot zijn. Voorzie voor binnendeuren een breedte van 90cm. Daar kan gemakkelijk een rolstoel door, maar het is ook handiger bij het sleuren van bakken bier of de wasmand.
 3. Heb aandacht voor de leefruimte
  De leefruimte is het centrum van de woning. Mensen met een beperkte mobiliteit brengen hier vaak het grootste deel van hun tijd door. Zorg ervoor dat het mogelijk blijft om contact met de buitenwereld te onderhouden. Dit is cruciaal.
 4. Creëer een ruime slaapkamer
  Ongeveer één derde van zijn tijd brengt de mens slapend door. Een aangename, aparte en voldoende ruime slaapkamer is dus zeer belangrijk.
 5. Ontwerp een comfortabele keuken
  Voor minder mobiele mensen is het zelfstandig werken in de keuken een bewijs van onafhankelijkheid. Redenen genoeg om deze ruimte toegankelijk, veilig en comfortabel te ontwerpen. Temeer, omdat we ze meerdere keren per dag gebruiken.
 6. Maak de badkamer veilig
  De badkamer moet door iedereen op een veilige en comfortabele manier gebruikt kunnen worden. Voorzie bijvoorbeeld antislipmatjes, CO-melder als je een geiser hebt op de badkamer, enz.
 7. Zelfstandig het toilet kunnen gebruiken
  Naar het toilet gaan, is een intiem gebeuren. Het is dus belangrijk dat iedereen zelfstandig het toilet kan gebruiken. Een tweede toilet in de badkamer is overigens geen overbodige luxe. De badkamer is bovendien een ruime plaats waar een eventuele latere rolstoelgebruiker naar het toilet kan. Een toilet plaats je bij voorkeur op 45cm hoogte.
 8. Maak de buitenruimte/het terras aangenaam
  Een aangename buitenruimte waar je gezellig kan babbelen en de omgeving kan overschouwen, is zeker voor minder mobiele mensen geen overbodige luxe.
 9. Voorzie voldoende bergruimte
  Voorzie voldoende bergruimte, zowel binnen als buiten.
 10. Positioneer ramen, deuren en toestellen zorgvuldig
  Het openen en sluiten van ramen en deuren moet zo eenvoudig mogelijk kunnen gebeuren. Plaats de bediening van klepramen, ramen waarvan je de onderkant kunt uitschuiven naar buiten, op een hoogte van circa 1,25m. Dit voorkomt extra inspanningen of klimmen bij het openen en sluiten van de ramen. Het raamwerk vormt de relatie met de buitenwereld en moet dus, zowel op niveau van toegankelijkheid, veiligheid als comfort, goed gepositioneerd worden. Plaats toestellen als wasmachine en oven op werkhoogte.
 11. Plaats voldoende comfortabele schakelaars en stopcontacten
  Schakelaars en stopcontacten moeten in voldoende mate aanwezig en voor iedereen bereikbaar zijn. Plaats ze 50cm boven de vloer. Dat is comfortabel voor de stofzuigende bejaarde, maar ook voor de zwangere moeders en dames met – jawel - een spannend rokje.
 12. Zorg voor voldoende technische uitrusting
  De woning moet voorzien zijn van elektriciteit, water, telefoon en kabel-tv. Bovendien moet er in de woning een goed uitgebouwd systeem van centrale verwarming aanwezig zijn.
 13. Plaats een goed gedimensioneerde trap
  Een veilige, goed gedimensioneerde trap is zeker voor minder mobiele mensen een noodzaak. Overweeg de plaatsing van een tweede trapleuning voor extra houvast voor mensen die slecht te been zijn. Probeer de vorm van de trap zo eenvoudig mogelijk te houden. Dit vergemakkelijkt (en beperkt de kostprijs) de eventuele plaatsing van een traplift.
 14. Zorg voor een toegankelijke zone tussen voordeur en openbaar domein
  De kernwoning mag dan veilig en toegankelijk zijn, zolang de zone tussen het openbaar domein en de voordeur ontoegankelijk is voor minder mobiele personen, blijft ook de woning ontoegankelijk.
 15. Maak gangen voldoende breed
  De aanwezige gangen moeten voldoende breed zijn zodat iedereen er zich comfortabel in kan verplaatsen, ook met een rolstoel.
 16. Maak je huis goed vindbaar
  Zorg voor een duidelijk zichtbaar huisnummer en een deurbel met naam. Dat maakt het voor politie en hulpdiensten makkelijk om snel in te grijpen.
 17. Installeer seniorensloten
  Zogenaamde seniorensloten hebben een cilinder boven de klink. Wanneer je de sleutel in het slot wil steken, heb je geen last van de schaduw van de hand die de klink vasthoudt. Handig!
 18. Schaf veilige kranen aan
  Schaf eengreepskranen met een debiet- en warmtebegrenzer aan. Deze zijn veiliger voor kinderen en helemaal niet duurder.
 19. Voorzie voldoende beweegruimte in de garage
  Maak ook de garage of carport voldoende breed om het manoeuvreren met een rolstoel toe te laten: 3,30m is een minimum, 3,60m een aanrader.
 20. Zorg voor noodverlichting
  Zorg voor noodverlichting in de nachthal en plaats een glazen deur tussen de leefruimte en de hal, zodat bij stroompannes hal en living verlicht worden.

In deel III: 'het levenslang wonen-huis'

Foto SPK
  


Met dank aan SPK, Strategische Projectenorganisatie Kempen vzw

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/dossier-levenslang-wonen-20-gouden-regels/