livios logo

Duurzaam (ver)bouwen? Doe inspiratie op tijdens Ecobouwers Opendeur

Waarom (ver)bouw je best energiezuinig en duurzaam? Hoe begin je daaraan? En tussen welke technieken kan je kiezen? Het antwoord op die en nog veel meer vragen ontdek je tijdens de 22e Ecobouwers Opendeur van Bond Beter Leefmilieu. Op 9, 10, 11, 16 en 17 november kan je gratis meer dan 150 duurzame en energiezuinige woningen bezoeken in heel Vlaanderen en Brussel. De eigenaars vertellen je zelf alles over hun (ver)bouwproject. Benieuwd? Ontdek hier alvast een voorproefje.

Cohousingproject in Leuven

Cohousing BotaniCo is een vernieuwbouw van een oud schoolgebouw in hartje Leuven. Het cohousingproject bevat 28 individuele wooneenheden met een oppervlakte van 45 tot 160 m² en ruime gemeenschappelijke voorzieningen. Het vroegere conciërgegebouw en de overdekte speelplaats zijn volledig gerenoveerd tot vier private appartementen en verschillende gemeenschappelijk ruimtes. De klassenvleugel achteraan het schoolgebouw bestaat nu uit 24 nieuwbouwwoningen.

Alle wooneenheden zijn bijna energieneutraal: ze beschikken over zonnepanelen, en zijn dankzij een gemeenschappelijk BEO-veld (Boor Energie Opslag) voorzien van groene warmte en koeling. De bewoners combineren hun warmtepompen met vloerverwarming. Door hun ruimtes te delen en de individuele woonoppervlaktes te beperken, zorgen ze voor kernverdichting in de stad zonder aan woonkwaliteit in te boeten.

De gemeenschappelijke ruimtes bestaan onder meer uit een grote eetruimte met professionele keuken, een gezamenlijke leefruimte, een binnenspeelruimte voor de kinderen, vier logeerkamers, een thuiswerkruimte, wasplaats en bergruimtes. Buiten genieten de bewoners zowel van hun eigen buitenterras als van een 1.000 m² grote gedeelde tuin en verschillende dakterrassen.

Foto Bond Beter Leefmilieu/Ecobouwers
  

Foto Bond Beter Leefmilieu/Ecobouwers
  

Doorgedreven renovatie met ecologische materialen in Kuurne

In Kuurne staat dit charmante huis uit 1947. In 2017 besloten de eigenaars dat het tijd was voor een make-over. Op twee jaar tijd is de woning voorzien van extra isolatie, plafond- en vloerverwarming, een hypermoderne pelletketel, een aardwarmtewisselaar, en een nieuw dak, dat bovendien werd uitgerust met een daktuin.

Met een houtskelet, houtfornuis, pelletketel, houtwolisolatie en houten raamkozijnen kan je gerust zeggen dat deze verbouwers een voorliefde hebben voor natuurlijke en duurzame materialen.

Foto Bond Beter Leefmilieu/Ecobouwers
  

Foto Bond Beter Leefmilieu/Ecobouwers
  

Cohousing verbindt 7 families in Sint-Pieters-Woluwe

Bijna afgewerkt: in deze zeven wooneenheden in Sint-Pieters-Woluwe huizen een 24-tal bewoners. De renovatie startte in 2016 en de werken zijn bijna volledig achter de rug. Duurzaamheid vormde de leidraad voor dit project, dat uitgerust is met zonnepanelen, een ventilatiesysteem D, een extensief groendak en zelfs composttoiletten.

De rondleidingen worden gegeven door de bewoners en gaan door in het Frans. Ze vertellen uitgebreid over hun visie en ervaringen met het verbouwen van een groot gebouw voor meerdere gezinnen.

Foto Bond Beter Leefmilieu/Ecobouwers
  

Foto Bond Beter Leefmilieu/Ecobouwers
© Karel Uyttendaele photography  

Thematours

Wil je graag meerdere projecten zien onder begeleiding van een expert? Schrijf je gauw in voor één van de thematours. Ecobouwers neemt je graag mee op sleeptouw langs enkele opmerkelijke projecten met ervaren gidsen.

De tours gebeuren per fiets, maar geen zorgen: je hoeft geen topatleet te zijn. Je hoeft nooit langer dan 10 minuten te trappen van project naar project. Deelnemen kan met je eigen fiets of met een BlueBike.

Ook benieuwd naar de andere duurzame projecten? Schrijf je snel in voor een gratis bezoek!

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/duurzaam-ver-bouwen-doe-inspiratie-op-tijdens-ecobouwers-opendeur/