livios logo

Ecologisch (ver)bouwen? Doe inspiratie op tijdens Ecobouwers Opendeur

Hoe maak je je huis klaar voor de energiedoelstellingen van 2050? En hoe kan je toekomstgericht en circulair bouwen? Het antwoord op die en nog veel meer vragen kom je te weten tijdens Ecobouwers Opendeur. Op 6, 7, 11, 13 en 14 november kan je namelijk gratis binnenkijken in heel wat duurzame, bio-ecologische en ook passieve woningen. De eigenaars vertellen je welke technieken ze gebruikten, vanuit welke filosofie ze vertrokken en met wie ze voor hun duurzame bouwproject samenwerkten.

Wist je dat bouwen zo’n 40% van al het grondstoffenverbruik voor zijn rekening neemt? Dat moet anders, en daarom is het thema van deze editie van Ecobouwers Opendeur dan ook circulair en toekomstgericht bouwen. Door zo te werk te gaan, zorg je dat het verdere grondstoffenverbruik beperkt blijft en de afvalberg verkleint. Dat kan je doen door slimmer te ontwerpen en kringlopen te sluiten. Hergroeibare grondstoffen en materialen hergebruiken spelen daarin een belangrijke rol. 

Tijdens Ecobouwers Opendeur tonen verschillende ecobouwers elk op hun manier en aan de hand van hun eigen projecten hoe jij ook toekomstgericht kan bouwen. Geen verkooppraatjes dus, maar échte ervaringen over hoe energiezuinig bouwen verloopt in de praktijk. Het enige wat je moet doen, is je op voorhand inschrijven voor een bezoek.

Benieuwd naar de projecten? Ontdek alvast een voorproefje.

Ecobouwers Opendeur project Kuurne

Een charmante renovatie van een huis uit 1947 in Kuurne. De eigenaars werkten met een houtskelet, isoleerden de wanden met houtwol en de vloeren met kurk.

Foto Ecobouwers Opendeur
© Zuderwind  

Ecobouwers Opendeur project Turnhout

De eigenaars van deze woning in Turnhout gingen voor een toegankelijke verbouwing volgens het concept van modulair wonen.

Foto Ecobouwers Opendeur
© Gert van de Poel  

Ecobouwers Opendeur project Gent

Jan en zijn partner gingen voor een lage-energiewoning in Gent met aandacht voor ecologische materialen, een goede isolatie en maximaal hergebruik van regenwater.

Foto Ecobouwers Opendeur
© Marble Moon  

Charmante renovatie van een huis uit 1947 in Kuurne

In 2017 besloten de nieuwe eigenaars om dit charmante huis uit 1947 in Kuurne te kopen en een grondige make-over te geven. Ze werkten met een houtskelet, isoleerden de wanden met houtwol en de vloeren met kurk.

Schrijf je in en bezoek deze woning op zaterdag 6 november

Toegankelijke, modulaire verbouwing in Turnhout

De eigenaars van deze woning gingen voor een duurzame renovatie en hechtten met het oog op de toekomst ook veel belang aan toegankelijkheid. Ze stripten en herbouwden het huis naar hedendaagse normen en deelden de ruimtes opnieuw in volgens het concept modulair wonen. Verwarmen doen ze met een lucht-waterwarmtepomp. 

Schrijf je in en bezoek deze woning op zondag 7 of zondag 14 november.

Gezellige BEN-woning in de stadse wildernis van Gent

Jan stelt zijn Gentse BEN-houtskeletwoning voor je open. Hij en zijn partner gingen voor een lage-energiewoning met aandacht voor ecologische materialen, een goede isolatie, maximaal hergebruik van regenwater en een hoog comfortgehalte.

Schrijf je in en bezoek de woning van Jan op zondag 7 november.

Benieuwd naar de andere projecten? Ontdek ze hier en schrijf je in voor een bezoek!

13 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/ecologisch-ver-bouwen-doe-inspiratie-op-tijdens-ecobouwers-opendeur/