livios logo

Een energiepositieve nieuwbouwwoning voor 100.000 euro? Het kan!

Een nieuwbouwwoning met een E-peil van -9 en een K-peil van 17 en dat voor ‘maar’ 100.000 euro? Davy Gyssels en Mélissa Bonte uit Ichtegem bewijzen dat het mogelijk is. Hoe ze dat voor elkaar kregen? “We deden alles zelf”, aldus een trotse Davy. “We kozen voor energie-efficiënte technieken en isoleren was onze prioriteit." En qua budget? "Vergelijken is de boodschap!”

energiepositieve woning

Renoveren was geen optie dus werd de oude woning gesloopt.


  

eerste steen energiepositieve woning

Mélissa legde de eerste steen. De eerste van maar liefst 12.468 stenen...


  

energiepositieve woning

Er zat slechts een maand tussen het betonstorten op het gelijkvloers en de eerste verdieping.


  

energiepositieve woning isolatie

Isoleren op z'n best: 360 m² vloerisolatie en 500 m² muurisolatie.


  

davy melissa energiepositieve woning

Een tip van Davy: "Doe wat je kan zelf!"


  

Hij is ploegbaas in de bouwsector, zij psychologe. Samen slaagden ze er in op 13 maanden tijd een nieuwbouwwoning te bouwen. Ze deden alles zelf. Enkel voor de ramen kwam er een aannemer langs. En was dat niet vanzelfsprekend. “Er gingen weken, zelfs maanden, aan opzoekwerk vooraf”, vertelt Davy. 

“Renoveren vaak duurder dan nieuwbouw”

“Mijn vrouw en ik kochten een stuk grond waarop een oude woning stond. Maar deze was niet meer te redden,” vertelt Davy. “Met alle respect voor mensen die verbouwen, maar sommige verbouwingen vallen duurder uit dan een nieuwbouwwoning.” Dus werd de woning met de grond gelijk gemaakt. Ze maakte plaats voor een halfopen nieuwbouwwoning met een bewoonbare oppervlakte van 160 m².

Het plan tekende Davy zelf uit. De architect die hij onder de arm nam, werkte de plannen verder uit voor de stedenbouwkundige aanvraag. Daarna nam vooral het koppel zelf het initiatief over. Davy en Mélissa kozen voor massiefbouw en verlijmden snelbouwstenen. “We gingen voor zoveel mogelijk beton en zware bouwmaterialen die warmte opslaan om zo de woning vrij te houden van grote energieschommelingen.”

“We doen het in één jaar tijd”

Voor de aanvang van de werken zei Davy tegen vrienden en familie de klus te klaren in één jaar. “Dat leverde veel vreemde blikken op, maar mijn vrouw en ik zijn harde werkers. We werkten iedere dag onze uren op het werk en gingen daarna nog vier uur werken voor onszelf op de bouw. Als we na zo een werkdag op ons appartement aankwamen, hield het nog niet op. Dan kropen we achter de computer voor het nodige opzoekwerk.”

12.468 stenen, 600 emmers chape

Dat een woning op eigen houtje bouwen geen sinecure is, hebben Davy en Mélissa geweten. “Ik heb welgeteld 12.468 stenen gelegd”, vertelt Davy. “Maar mijn vrouw heeft elke steen tot bij mij op de stelling gebracht en ze reikte de mortel aan. Ook de pleisterwerken deden we zelf. Mélissa zorgde voor de pleister en ik bracht ze aan.”

“Hetzelfde verhaal bij het chappen. Om kosten te besparen, huurden we geen machine om de chape tot op de eerste verdieping te pompen. In totaal droegen we meer dan 600 emmers chape via de trap naar boven."

Verhuisd op 13 maanden

In een anderhalve maand tijd braken Davy en Mélissa de oude woning af en legden ze het gelijkvloers. “Dat was voor ons al een hele prestatie en motiveerde ons nog meer. Tussen het betonstorten op het gelijkvloers en de eerste verdieping zat amper een maand tijd. In de tussentijd werd ook de trap bekist en gegoten.”

Maar toen gooide Moeder Natuur roet in het eten. “Omwille van weersomstandigheden hebben we een maand lang stilgelegen. Daardoor liepen we een beetje vertraging op. Exact de dag dat we een jaar aan het bouwen waren, was al het plakwerk klaar. We waren erg gemotiveerd om de overige werken in een maand tijd af te werken: er werd nog gevloerd, de plafonds gestoken en de keuken geplaatst. Na 13 maanden hard werken, zijn we verhuisd.”

"Isoleren, isoleren, isoleren..."

“Een E-peil van 0 behalen was ons doel, maar we hebben onszelf overtroffen met een E-peil van -9. Dat realiseerden we met energie-efficiënte technieken en isolatie. Véél isolatie: 500 m² aan muurisolatie met een dikte van 10 cm en 360 m² aan vloerisolatie met een dikte van 14 cm voor dak en vloer, om precies te zijn. Voor een extra isolerend effect werden er telkens twee lagen isolatie op elkaar aangebracht.”

Met driedubbele isolerende beglazing en passieve raamprofielen zijn ook de ramen degelijk geïsoleerd. Davy en Mélissa kozen er bovendien opzettelijk voor om geen grote raampartijen aan de zuidkant te plaatsen. “Dat is not done met zo’n isolatieschil. Of je moet natuurlijk opteren voor zonwering, maar daar hangt ook een prijskaartje aan vast.”

“Zelfvoorzienend zijn, is verslavend”

Met zo’n 22 zonnepanelen en een eigen waterzuiveringssysteem zijn Davy en Mélissa behoorlijk zelfvoorzienend. “We wilden niet heel ons leven werken om telkens een andere, steeds duurdere, factuur te moeten betalen”, legt Davy uit. “En zelfvoorzienend zijn, is eigenlijk best verslavend. Ons huis heeft een constante temperatuur van 21 à 22 graden. Het lijkt soms wel een wonder dat het kan.”

Momenteel wekt het koppel meer stroom op dan ze verbruiken. Die overtollige energie steken ze nu terug in het net en in warm water. “Maar er komt volgende zomer nog een zonneboiler bij die ons E-peil tot zelfs -14 doet zakken”, laat Davy weten. “En in de toekomst willen we investeren in batterijen zodat we onze energie kunnen opslaan en geen netbijdrage meer hoeven te betalen.”

100.000 euro, zonnepanelen inbegrepen

“Iedereen keek ons vreemd aan toen we voor de aanvang van de nieuwbouw zeiden dat we het met slechts 100.000 euro wilden realiseren. Maar dankzij een strak budgetbeheer van mijn vrouw, ging dit zo goed als vanzelf.”

“De prijzen van bouwmaterialen vergelijken is de boodschap. Ook online shoppen is in deze branche een aanrader,” vindt Davy. “En niet alles wat je op bouwbeurzen ziet of wat er gepromoot wordt, is goed,” weet Davy. “Kijk uit voor addertjes onder het gras.”

"Kunnen kan je leren"

Davy geeft nog een laatste tip mee: “Doe wat je kan zelf! Door veel op te zoeken en te lezen, leer je veel bij over zelfbouw en energiezuinig bouwen. Het is een kwestie van willen… kunnen kan je leren.”

13 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/een-energiepositieve-nieuwbouwwoning-voor-100000-euro-het-kan/