livios logo

Energie-efficiënte woningen? Belg kan nog beter

Belgische woningen stoten minder broeikasgassen uit: het aandeel van onze woningen bedraagt 15% van de totale uitstoot. Vooruitgang is nodig, meldt de ING International Survey. Deze studie onderzocht welke houding Belgen hebben tegenover groene woningen.

België heeft een relatief oud vastgoedpark in vergelijking met andere Europese landen. Uit cijfers van 2015 blijkt dat 33% van de huizen voor 1919 gebouwd is en 20,5% tussen 1919 en 1945. Dat is meer dan de helft van de woningen. Dit aandeel is nog groter in Wallonië en grote steden. Dit verklaart deels waarom Belgische woningen zoveel energie nodig hebben en dus meer broeikasgassen uitstoten.

Obstakels

Belgen vinden dat ze weinig zicht hebben op de kosten van de werken om hun woning energie-efficiënter te maken.


  

Volgens de ING International Survey zijn Belgen zich minder bewust van dit probleem. Zo’n 42% vindt dat ze nog meer kunnen doen, 45% zegt dat ze al iets ondernomen hebben. De belangrijkste obstakels om de energie-efficiëntie te verbeteren? Belgen vinden dat ze over weinig informatie beschikken en weinig zicht hebben op de kosten van de werken. Een overzicht van alle obstakels:

  • 51% gebrek aan middelen
  • 21% gebrek aan informatie
  • 17% neemt te veel tijd in beslag
  • 16% al genoeg gedaan
  • 15% niet mijn verantwoordelijkheid
  • 10% ik heb er niet de mogelijkheid toe
  • 8% ik wil niets veranderen
  • 6% andere
  • 4% het zou de waarde van mijn huis verminderen

Tip: ga je je woning energetisch renoveren? Check met onze premielinker voor welke premies jij in aanmerking komt.

Energetische voetafdruk

Bij de aankoop van een woning speelt de energetische voetafdruk van het huis geen bepalende rol. Slechts 41% van de kopers keek naar de energiekenmerken van het huis. “Om de doelstellingen te halen voor het terugdringen van broeikasgassen, moeten we investeren in duurzame huisvesting. De energie-efficiëntie van onze woningen verbeteren is een belangrijk onderdeel hiervan”, meldt de studie van ING.

De energie-efficiëntie van je woning verbeteren?

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/energie-efficiente-woningen-belg-kan-nog-beter/