livios logo

Helft jongeren wil bejaarde ouders in huis nemen

Mantelzorg als antwoord op de vergrijzing. Uit een enquête van Radio 2 en Zorgnet van Vlaanderen blijkt dat heel wat jongeren hun hulpbehoevende ouders in huis zouden nemen.

"Mening herzien"

Hoe ouder de 'jongeren' worden, hoe minder ze geneigd zijn om hun ouders thuis op te vangen.


  

Aan de enquête namen 715 Vlamingen tussen 15 en 45 jaar deel. Bijna de helft van de ondervraagden tussen 15 en 25 geeft aan later hun hulpbehoevende ouders in huis te willen nemen. Gedelegeerd bestuurder van Zorgnet Peter Degadt noemt die uitkomst positief in Het Nieuwsblad. "Thuisopvang is een goede aanvulling op de schaarse en dure plaatsen in rust- en verzorgingsinstellingen. Wie dacht dat het individualisme onder jongeren hoogtij vierde, moet zijn mening herzien. Vergeet niet dat thuis voor je bejaarde ouders zorgen, verregaande gevolgen heeft."

Hoe ouder, hoe realistischer

Dat besef groeit blijkbaar bij het ouder worden. Hoe ouder de respondenten, hoe minder geneigd ze zijn hun ouders op te vangen. "Op het moment dat je 20 bent en je ouders 50, zijn ze nog kwiek en aan het werk. Op dat moment stelt het probleem zich nog niet. Wie de 50 nadert en zijn ouders 80 ziet worden, heeft een realistischer beeld van wat het betekent om hulpbehoevend te zijn", verklaart Degadt.

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/helft-jongeren-wil-bejaarde-ouders-in-huis-nemen/