livios logo

Hoe wil de Vlaming (zeker niet) wonen?

Door de beperkte ruimte, zullen we in de toekomst anders moeten gaan wonen. Maar voorlopig ziet de Vlaming dat nog niet zitten. Dat blijkt uit een studie van het Vlaams Agentschap Wonen, dat vorig jaar 3.000 Vlaamse huishoudens ondervroeg over hun woonwensen. Wij verzamelden voor jou de vijf opmerkelijkste resultaten.

1. Woonruimte delen, nee bedankt!

Een parkeerruimte of fietsenstalling delen met de buren ziet de Vlaming nog zitten, voor een tuin ligt dat wat gevoeliger.

Foto Getty Images
  

Het is geen verrassing dat we binnenkort meer ruimte met elkaar moeten delen. Maar voorlopig staat de Vlaming daar niet voor te springen. Een parkeerruimte of fietsenstalling delen met buren zien we nog  zitten. Meer dan de helft geeft namelijk aan dat eerder wel of zeker wel te willen doen. Een tuin (of een deel ervan) delen, zien we dan weer minder zitten: de helft geeft aan dat ‘zeker niet’ te willen doen. Maar wat de Vlaming vooral niet wil delen, is zijn eigen woonkamer of keuken. 85,1% staat daar absoluut niet voor open.

2. Stadsleven? Doe maar de boerenbuiten

Volgens de onderzoekers is wonen in een stad of goed gelegen dorpskern een slimme keuze. Toch zou 34,6% van de ondervraagde Vlamingen liefst op het platteland wonen.

Foto Getty Images
  

Volgens de onderzoekers van de studie is wonen in een stad of goed gelegen dorpskern een slimme keuze. De aanwezigheid van allerlei voorzieningen, openbaar vervoer en werkgelegenheid zijn voor hen grote troeven. Toch zou 34,6% van de ondervraagde Vlamingen liefst op het platteland wonen. De stadsrand staat op de tweede plaats met 31,7%, gevolgd door de dorpskern met 20,8%. Slechts 12,9% geeft aan in een stad te willen wonen.

3. Verhuizen? Liever niet…

Verhuizen om dichter bij het werk te wonen, is geen prioriteit voor de Vlaming. 9,7% zou dit zeker wel doen, terwijl 40,2% dat dan weer helemaal niet ziet zitten. Ook als het gezin kleiner zou worden, geeft de helft van de Vlaamse huishoudens aan zeker niet te willen verhuizen. De enige reden waarom Vlamingen wél zouden verhuizen? Als de woning niet meer ideaal is voor de fysieke noden van één van de bewoners. Twee derde is in dat geval bereid om een andere woning te zoeken.

4. Hoogbouw? Laag bij de grond!

Vlamingen zijn blijkbaar geen fan van hoge appartementsblokken. Dat leiden we af uit de score die Vlaamse huishoudens toekennen aan bepaalde woonvormen. De helft geeft een appartement van tien of meer verdiepingen een 0 op 10. Appartementen van 4 tot 9 verdiepingen doen het iets beter. Die krijgen van ‘slechts’ een derde een 0 op 10. Een appartement met maximum drie verdiepingen scoort het best: daar geeft een derde minstens een 7 op 10.

5. Vrijstaand, graag!

Open bebouwingen blijven erg populair. 54,7% van de Vlaamse huishoudens geeft wonen in een vrijstaande woning namelijk een 9 of 10 op 10. Slechts 8% geeft die woonvorm een 2 of minder op 10. De belangstelling voor een halfopen bebouwing is ook groot: 65,2% geeft daar een 7 of meer op 10.

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/hoe-wil-de-vlaming-zeker-niet-wonen/