livios logo

Hoe wonen we in de toekomst?

Wat zijn de opvallendste trends in de vastgoedsector? En hoe evolueert de manier waarop we wonen en dus ook leven? Wat kan en moet anders? We vroegen vier makelaars naar hun visie.

"Banken remmen verkopen af"

Van links naar rechts: Ian Cook (ERA), David Vansweevelt, Karen Van De Woestijne en Koen Hoste (Certes)


  

Dat het aantal verleende kredieten al een hele tijd daalt, is niet nieuw. "Het strenge financieringsbeleid van banken zet een rem op de verkopen", vindt Ian Cook van ERA Belgium. "De vraag blijft hoog in het laagste (<180.000 €) en middensegment (180.000 tot 350.000 €). Maar financiering voor dat laagste segment is bijna onmogelijk geworden. Kopers hebben geen of te weinig eigen geld. Tenzij er een belangrijke wijziging komt in het beleid, zal die neerwaartse prijsdruk blijven."

"Nood aan flexibele leningen"

Ook makelaar David Vansweevelt vindt dat banken zich flexibeler kunnen opstellen. "Ze moeten leningsvormen bedenken die het mogelijk maken om op jonge leeftijd een nieuwbouwwoning te kopen. Nu kiezen jonge mensen noodgedwongen voor een bestaande woning. Omdat hun budget niet toelaat te kopen wat ze écht willen: een instapklaar huis met weinig werk."

"Btw zorgt voor extra druk"

Ian Cook (ERA): "Voor het segment tot 180.000 euro is financiering bijna onmogelijk geworden. Kopers hebben geen of te weinig eigen geld."


  

Volgens Koen Hoste van Certes Kwaliteitsmakelaars staat de verkoop van nieuwbouwwoningen nog eens extra onder druk door de btw van 21 %. "Ook de belasting op een eerste woning is te hoog. Registratierechten en btw moeten - zeker op eerste aankopen - aan bijvoorbeeld 6 % kunnen."

"EPC speelt steeds grotere rol"

Alle makelaars zijn het erover eens dat oudere woningen met een slechte EPC-score moeilijker verkocht zullen raken. "Energiezuinigheid speelt een steeds belangrijke rol in de prijs", merkt Karen Van De Woestijne. En dus ook in de aankoopbeslissing. Naast het EPC houden kopers de stijgende energieprijzen in het achterhoofd. Daarom is goede isolatie een noodzaak volgens Ian Cook.

"Vraag naar villa’s blijft dalen"

Een andere duidelijke trend is de sterk verminderde vraag in het topsegment. Bijgevolg dalen de prijzen.

Foto Danilith-Delmulle
  

Een andere duidelijke trend is de sterk verminderde vraag in het topsegment van boven de 350.000 euro. Bijgevolg dalen de prijzen. "Verkopers bieden al te vaak grote en verouderde villa’s aan", zegt Karen Van De Woestijne. Maar volgens Ian Cook verschilt die vraag wel van regio tot regio. "In Brussel en Knokke verkochten woningen van meer dan één miljoen euro nog vlot het afgelopen jaar."

Densiteit en betaalbaarheid

Op hoe de vastgoedmarkt zal evolueren, heeft elke makelaar zijn visie. Karen Van De Woestijne wijst op de verdere verhoging van het aantal inwoners per vierkante meter. Zeker in de steden. "Plus de aandacht voor betaalbaarheid. Dure panden zullen op de markt blijven."

"Eigen huis is niet vanzelfsprekend"

David Vansweevelt: "Meer mensen gaan huren. En een eigen huis wordt voor 75 % van de bevolking onmogelijk."

Foto Assuralia
  

David Vansweevelt ziet de vastgoedsector verder groeien, maar de woningen kleiner worden door de stijgende kostprijs en gebrek aan ruimte. "Verdichting is het woord van de toekomst. Meer mensen gaan huren. Een eigen huis wordt voor 75 % van de bevolking onmogelijk."

"Buurtgevoel boomt"

Koen Hoste wijst ten slotte op compacter wonen. "Ook het buurtgevoel herleeft. Jonge gezinnen wonen graag samen in dezelfde buurt. De nood aan gemeenschappelijke ontspanningsmogelijkheden voor de kinderen is belangrijk. Groepswoningbouw met kleine individuele tuinen en een grote speelweide biedt hierop een antwoord. Ook de appartementsbouw moet rekening houden met gezinnen met kinderen: daktuinen, sanitair voor spelende kinderen...", besluit Hoste.

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/hoe-wonen-we-in-de-toekomst/