livios logo

ICEchallenge toont: isoleren loont

Vorige week kwam de ICEchallenge tot een verrassende ontknoping. De campagne moest sensibiliseren rond klimaat, duurzame ontwikkeling en energiezuinig bouwen. Dat gebeurde met een wel erg origineel experiment!

Passiefhuis

De uitstoot van CO2 beperken, kan door het toepassen van typische passiefhuistechnieken.

Foto Passiefhuis Platform
  

In het groene supergeïsoleerde gebouwtje bleef na 6 weken nog een groot blok ijs over, terwijl het ijsblok in het rode gebouwtje al na 11 dagen was gesmolten.

Foto ICEchallenge
  

Zowat zes weken geleden gaven Brussels minister van Leefmilieu en Energie Evelyne Huytebroeck en Staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Els Van Weert het startschot voor de campagne. Twee grote ijsblokken van elk 1.300 kg werden op de Brusselse Kunstberg neergepoot. De ene blok in een rood, slecht geïsoleerd gebouwtje, de andere in een groen supergeïsoleerd passiefhuis.

456 kg

Voorbijgangers ter plaatse en de bezoekers van de website www.icechallenge.be zagen met eigen ogen dat het ijsblok in het rode gebouwtje al na 11 dagen gesmolten was als sneeuw voor de zon. In het supergeïsoleerde passiefhuis daarentegen, bleef zelfs na zes volle weken nog 456 kg en 673 g ijs over. Een fenomenale prestatie, gezien de uitzonderlijke weersomstandigheden van de afgelopen meimaand, die de geschiedenis ingaat als de warmste ooit.

Het verschil

“Met dit schitterende resultaat willen we vooral aantonen dat isolatie wel degelijk werkt”, vertellen de organisatoren. “We hebben aangetoond dat een passiefhuis zeer weinig invloed ondervindt van extreme weersomstandigheden, zelfs op lange termijn. Energiezuinig bouwen kan wel degelijk en isolatie maakt daarbij het verschil.”

CO2-reductie

Deze actie onderstreept de prioriteiten van de overheid, en die van het Brussels Gewest in het bijzonder: CO2-uitstoot reduceren door vooral het verbruik voor verwarming terug te schroeven. En dit door passiefhuistechnieken te gebruiken: forse isolatie, luchtdichtheid van het gebouw, superisolerende beglazing, warmterecuperatie, enz. De nieuwe premies, in januari gelanceerd door de Brusselse minister, moeten de reductie van CO2stimuleren, zowel wat nieuwbouw als renovatie betreft. In diezelfde richting gaat overigens de recent in Senaat en Kamer gestemde maatregel om passiefhuizen fiscaal te belonen met een jaarlijkse belastingaftrek van 600 euro gedurende tien jaar.

10 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/icechallenge-toont-isoleren-loont/