livios logo

In vier tips naar een energieneutraal gebouw

Europa wil dat we vanaf 2021 (bijna-)energieneutraal bouwen. Perfect haalbaar, stelt architect en energieconsulent Luc Dedeyne. Hij geeft vier tips.

Tip 1: Beperk de warmteverliezen

Goed isoleren en de gebouwschil luchtdicht afwerken zijn de belangrijkste voorwaarden voor een energieneutraal gebouw.

Foto Isoterra v.z.w.
  

“De absolute basis van een energieneutrale woning: degelijk isoleren en luchtdicht bouwen. Als je hier niet genoeg in investeert, komt je dat duur te staan. Want je zal de grotere energiebehoefe dan moeten compenseren met duurdere technieken, bijvoorbeeld een balansventilatiesysteem.”

Tip 2: Maak gebruik van de gratis warmtewinsten van de zon

“Onmisbaar: zeer goed presterende ramen met het juiste beglazingstype, die ’s winters de straling van de zon binnenlaten, maar ook heel goed isoleren. Buitenzonnewering beperkt dan weer de overtollige warmtewinsten in de zomer.”

Tip 3: Beperk de ventilatieverliezen

Afdoende ventileren kan alleen als je woning luchtdicht afgewerkt is.

Foto Thermelec
  

“Ventileren kan pas correct gebeuren als je woning voldoende luchtdicht afgewerkt is. Het is niet nodig om de passiefnorm na te streven. Maar een streefdoel is wel dat je bij een drukverschil van 50 pascal tussen binnen- en buitenomgeving maximum drie en bij voorkeur één volumewisseling per uur hebt. Vraaggestuurd ventileren is een noodzaak.”

Tip 4: Geniet zo veel mogelijk van de interne warmtewinsten

“Om de netto-energiebehoefte zo laag mogelijk te houden, zijn alle warmtebronnen interessant. Ook de warmte van bewoners en van toestellen als computers, ijskast en tv zijn meer dan welkom om bij te dragen aan een aangenaam wooncomfort.”

Als je deze vier stappen nauwgezet in de praktijk brengt, heb je een ideale basis voor een (bijna-)energieneutrale woning. “Deze aandachtspunten zijn er louter op gericht de netto-energiebehoefte zo laag mogelijk te houden”, zegt Luc Dedeyne. “Daarna heeft het pas zin om je aandacht te richten op andere zaken, zoals het verwarmings- en ventilatiesysteem.”

Lees ook "Energieneutraal bouwen hoeft niet per se passief".

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/in-vier-tips-naar-een-energieneutraal-gebouw/