livios logo

Je hele leven in je vertrouwde omgeving wonen? Zo doe je dat

De nieuwe generatie 50-plussers is meer bezig met haar toekomst en hoe ze wil wonen. Vier op de tien 50-plussers willen zelfs nog vóór hun pensioen verhuizen naar een kleinere woning, op maat van hun oude dag. Bijna de helft daarvan kiest resoluut voor een appartement. Dat blijkt uit een woononderzoek van vastgoedspecialist Hillewaere. Maar hoe ziet zo’n woning voor levenslang wonen eruit? En moet je daarvoor altijd verhuizen? Met deze tips blijf je lang in je vertrouwde omgeving wonen.

Een comfortabele oude dag beleven is de wens van alle gepensioneerden. Bij voorkeur woon je daarom dicht bij een supermarkt, een bushalte en een apotheek. Maar ook binnenshuis zijn er zaken die het comfort sterk verhogen. Dat beseft de nieuwe generatie 50-plussers meer dan ooit. Meestal maken ze de klik wanneer de kinderen het huis uit zijn en merken dat de indeling van hun woning niet meer voldoet aan hun levensstijl.

46% kiest voor appartement

Vastgoedspecialist Hillewaere deed een woononderzoek bij duizend Vlaamse 50-plussers en daar kwam een opvallend resultaat naar boven. 40% liet verstaan nog voor hun pensioen te willen verhuizen naar een kleinere woning ‘op maat van hun oude dag’. Ze willen dat onder meer omdat ze bij hun eigen (groot)ouders zagen hoe moeilijk het kan zijn om in de vertrouwde gezinswoning te blijven wonen. Uit de bevraging blijkt dat 46% van die groep vijftigplussers kiest voor een appartement. Overweeg jij dat ook? Dan moet je dit zeker weten.

houtskeletbouw houtskelet nieuwbouw huis woning houtskeletwoning

40% liet verstaan nog voor hun pensioen te willen verhuizen naar een kleinere woning ‘op maat van hun oude dag’.

Foto Arkana
  

sleutel-op-de-deur appartement Hyboma (2)

46% van die groep vijftigplussers kiest voor een appartement.

Foto Hyboma
  

Onnodig veel onderhoud, poetswerk en obstakels zoals steile trappen of moeilijk bereikbare ruimtes behoren tot de grootste potentiële pijnpunten. Opvallend in de studie is dat vooral vrouwen het belangrijker vinden om niet te groot te wonen. Mannen vinden op hun beurt vooral een grote tuin belangrijk. Ook op provinciaal niveau zijn er verschillen merkbaar. Vooral in Antwerpen (42%) en Limburg (45,5%) willen 50-plussers nog vóór hun pensioen verhuizen. Vaak heeft dat te maken met de (landelijke) ligging van hun woning.

Aankoopprijs

Hoewel het als familielid vandaag eenvoudiger is om een tijdelijke zorgunit in je tuin te plaatsen, houden veel oudere mensen graag vast aan hun zelfstandigheid. Uit het onderzoek blijkt nog dat het prijskaartje van de nieuwe geschikte woning tussen de 250.000 en 350.000 euro mag liggen, zonder registratierechten, btw en notariskosten. Al loopt de aankoopprijs in realiteit vaak hoger op, zeker gezien de steeds stijgende vastgoedprijzen

 

Vermijd drempels en andere onnodige hoogteverschillen en maak deuren zeker breed genoeg.

Foto Schüco Belgium NV
  

Is verhuizen naar een appartement of bungalow geen optie? Overweeg dan de investering in een traplift.

Foto Comfortlift Orona
  

Tips

Staat een woning voor levenslang wonen daarom automatisch gelijk met verhuizen? Neen, ook renoveren is een optie. Zowel in de zoektocht naar een nieuwe woning als bij renovatieplannen houd je best dezelfde vereisten in het achterhoofd.

  • Toegankelijke woning: Wie kiest voor een appartement, moet op enkele zaken letten. Ga bij voorkeur voor een flat op het gelijkvloers. Zo vermijd je de lift. Ook de parking is automatisch dichter in de buurt. Boodschappen naar binnen dragen wordt zo een minder zware opgave. Extra voordeel van een appartement is dat je veelal kiest voor een bad- en slaapkamer op het gelijkvloers. Op je oude dag absoluut een voordeel.
  • Beperk drempels: Zowel in een appartement als (gerenoveerde) woning is het advies: vermijd drempels en andere onnodige hoogteverschillen. Is het niveauverschil niet volledig weg te werken? Kies dan voor een hellend vlak. Op termijn biedt dat enkel voordelen. Ook voor rolstoelgebruikers zijn de ruimtes zo een pak toegankelijker. Een trap in huis? Ga dan voor een rechte trap met stevige leuning.
  • Voldoende brede deuren en ruimtes: Op latere leeftijd is extra beweeg- en manoeuvreerruimte geen overbodige luxe. Maak de deuren en gangen daarom zeker breed genoeg. Als maatstaf neem je het best 93 cm voor deuren en 120 cm voor gangen. Zo kan je makkelijker meubels en andere grote spullen verplaatsen en heb je altijd de nodige plaats om er met een rolstoel te passeren.
  • Logische indeling: Comfortabel wonen staat gelijk aan logisch wonen. ’s Ochtends de halve woning doorlopen om van de slaapkamer richting badkamer te gaan, doe je liever niet. Een aansluitende badkamer aan het slaapgedeelte is aan te raden. Lukt dat niet? Zorg dan dat de afstand zo klein mogelijk is én voorzie in bad- en slaapkamer voldoende beweegruimte. In de badkamer en het toilet kunnen steunbeugels een handig hulpmiddel zijn. Met deze tips blijf je genieten van je badkamer.
  • Lift: Is verhuizen naar een appartement of bungalow geen optie? Overweeg dan de investering in een traplift. Het verhoogt de veiligheid én het comfort, maar tegelijk moet je rekening houden met enkele voorzieningen. De kostprijs van een traplift is afhankelijk van de vorm van je trap. Voor een rechte trap kan je beginnen tellen vanaf 2.500 euro, exclusief btw en plaatsing. Dat prijskaartje kan oplopen tot zo’n 7.500 euro, exclusief btw en plaatsing voor een gebogen trap. Lees daarover meer op deze pagina.

Wie al op jongere leeftijd denkt aan zijn of haar oude dag en enkele generaties wil overbruggen in dezelfde woning, kan dat perfect. Met ‘flexwonen’ groeit je huis met je mee. Dat kan al door enkele subtiele ingrepen en voorzieningen.

13 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/je-hele-leven-in-je-vertrouwde-omgeving-wonen-zo-doe-je-dat/