livios logo

Leef jij wel in een gezonde woning?

Onze gezondheid hangt sterk samen met onze woning. Zeker als je weet dat we 90 % van onze tijd binnen doorbrengen. Een gezond binnenklimaat is dus cruciaal. Een slecht binnenklimaat kan dan weer aan de basis liggen van verschillende gezondheidsproblemen.

Van vermoeidheid tot verkoudheid

Daglicht heeft een positieve impact op je bioritme en gezondheid.

Foto VELUX Belgium
  

"Wie zijn huis nooit verlucht, heeft dubbel zo veel kans op futloosheid vergeleken met mensen die hun huis twee tot vier keer per dag verluchten."


  

"Huizen met te weinig daglicht of een slechte luchtkwaliteit zijn vaak de oorzaak van gezondheidsproblemen en futloosheid."

Foto Aliplast Aluminium Systems
  

Huizen met te weinig daglicht of een slechte luchtkwaliteit zijn vaak de oorzaak van gezondheidsproblemen en futloosheid. Dat toont het Europees onderzoek “The Healthy Homes Barometer” van de VELUX-groep en de Humboldtuniversiteit van Berlijn aan.

14.000 Europeanen uit 14 verschillende landen – waaronder ook ons land – werkten mee aan het onderzoek. Enkele opvallende conclusies uit de studie:

  • Als je in een koud huis woont of hinder ondervindt van vocht in huis, loop je 50 % meer kans op neus- en keelinfecties.
  • Wanneer het binnenklimaat van de woning voor een goede nachtrust zorgt, voelt de helft zich gezonder en fitter.
  • Voldoende daglicht in de woning vermindert futloosheid met bijna 50 %.
  • Wie zijn huis nooit verlucht, heeft dubbel zo veel kans op futloosheid vergeleken met mensen die hun huis twee tot vier keer per dag verluchten.

In vijf stappen naar een gezonde woning

Wanneer is je woning dan gezond? Het onderzoek somt dé vijf kenmerken op die bijdragen aan een gezonde woning.

1. Goede slaapomstandigheden

Plaats verduisterende jaloezieën of gordijnen in de slaapkamer om voor goede slaapomstandigheden te zorgen. Bij 73 % van de Belgen is er nog heel wat werk aan de winkel.

2. Een aangename binnentemperatuur

Gebruik een thermostaat, jaloezieën en een degelijke ventilatie om de binnentemperatuur aangenaam te houden. We spreken dan van zo’n 20 tot 25°C.

3. Frisse lucht

Zorg voor voldoende ramen doorheen je woning om de toevoer van frisse lucht te bevorderen.

4. Daglicht

Plaats ramen op plaatsen waar je ten volle gebruik kan maken van het daglicht. Meer daglicht in huis betekent niet alleen goed nieuws voor je stroomfactuur, maar heeft ook een positieve impact op je bioritme en gezondheid.

5. Vochtigheid vermijden

Algemeen bekend, maar nog te vaak onderschat. Verlucht vaker om vochtigheid te vermijden. Het voorkomen van vocht in huis halveert het risico op astma.

Welzijn en comfort richting 2050

In 2050 zullen 9 op 10 van de bestaande gebouwen nog steeds bewoond zijn. De moderne bouwtechnologie moet zich volgens VELUX daarom niet alleen concentreren op energiebesparend bouwen, maar ook op de gezondheid van de bewoners. Energie-efficiëntie moet volgens hen met andere woorden hand in hand gaan met welzijn en comfort.

Bron: Velux

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/leef-jij-wel-in-een-gezonde-woning/