livios logo

Levenslang wonen op wijkniveau

Hoe kan ons woningbestand een antwoord bieden op de vergrijzing? De kans is groot dat je nu denkt aan een meegroeiwoning of alternatieve woonvormen als kangoeroewonen. Oplossingen op het niveau van het individuele huis. Maar voor Joachim De Vos van Carehome of the Future ligt het antwoord op wijkniveau. "In de vorm van een community. Een mix van verschillende woongelegenheden. Waar de bewoners doorschuiven naar de voor hun meest optimale woning."

Kinderen het huis uit? Dan beslissen koppels vaak om hun te grote woning in te ruilen voor een appartement. Maar die zijn vaak niet voorzien op een ouder publiek.

Foto Century21
  

Carehome of the Future schuift verschillende zorgwoonconcepten naar voren: van zorgwoningen tot woonzorgkamers.

Foto Carehome of the Future
  

"Waarom niet denken over levenslang wonen op wijkniveau? Een mix van verschillende types woongelegenheden", aldus De Vos.


  

Te klein, te groot, niet aangepast

De Vos schetst het probleem wonen versus vergrijzing met een klassieke levensloop als voorbeeld. "Een jong koppel trouwt op hun 25ste en begint aan kinderen. Daardoor voldoet hun huidige woning niet meer. Ze trekken de vastgoedmarkt op of bouwen een groter huis. Na twintig jaar gaan hun twee kinderen stilaan hun eigen weg. Richting kot of eigen huis. Waardoor het koppel nu met een veel te grote woning zit. Typische reflex: verkopen of verhuren en op zoek naar een appartement. Een paar jaar later is één van hen nog maar moeilijk te been. Probleem: dat appartement is daar niet op voorzien."

Opnieuw op zoek

"En zo komt dat koppel opnieuw voor een probleem te staan. Ze moeten nog maar eens op zoek naar een oplossing. En na verloop van tijd mogelijk opnieuw als ook de andere met ongemakken begint te kampen", aldus De Vos.

Het eindpunt van levenslang

"Ander aspect van het verhaal: levensbestending wonen houdt op een bepaald punt ook gewoon op. Soms is het zelfs met technologie en de nodige woningaanpassingen onmogelijk om nog thuis te blijven. Maar het kan ook niet de bedoeling zijn dat ouderen meteen in een echte zorgomgeving terechtkomen als het wat minder gaat."

Zorgdorp van de toekomst

"Een mogelijk antwoord op die twee problemen? Een zorgstraat, een zorgdorp, een zorgpark - noem het zoals je wilt - met verschillende types woongelegenheden." Een mix van (licht) aangepaste woningen met verschillende gradaties van zorg.

Verhuizen, maar dan niet echt

"Afhankelijk van hun veranderende behoeftes zou datzelfde koppel telkens doorschuiven naar de voor hun meest optimale woning. Zo blijven ze in hun vertrouwde community. Zonder dat ze telkens alles moeten verhuizen. Zonder in een heel nieuwe buurt terechtkomen, waar ze zich moeten aanpassen. Zo sluit je uit dat ouderen nog de vastgoedmarkt op moeten. En vermijd je dat ze meteen in een - oud woord, ik weet het - rust- en verzorgingstehuis terechtkomen."

Professionele dienstverlening

"Het zorgcentrum van de toekomst is voor mij geen centraal gebouw - om het even cru te stellen - waar je zoveel mogelijk mensen probeert in te stoppen. Neen, het is een centrum dat een bepaalde radius errond verzekert van professionele diensten: medicijnen, voeding, animatie en cultuur. Een centrum dat zijn leden met elkaar in contact brengt. Ouderen in staat stelt om langer zelfstandig te wonen. Met afhankelijk van het probleem een gestandaardiseerde oplossing. In de vorm van  sensoren bijvoorbeeld, of een bepaald type bed. Het zorgcentrum geeft je woning een update en koppelt je aan de lokale community."

De factor privacy

Ziet De Vos dan geen heil in inviduele concepten zoals de meegroei- of 3G-woning? Alternatieve woonvormen zoals kangoeroewonen? "Ik denk niet dat dit oplossingen zijn op grote schaal. Deze concepten gaan ervan uit dat we onze privacy willen opgeven. Dat verschillende generaties zomaar met elkaar overweg kunnen. Ze lijken mij ten slotte ook voorbij te gaan aan sommige maatschappelijke evoluties. Staan tweeverdieners zomaar ineens ter beschikking van hun zorgbehoevende ouders? En wat met eenoudergezinnen?"

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/levenslang-wonen-op-wijkniveau/