livios logo

Levenslang wonen: Wat is levenslang wonen?

Foto YBH
  

Bouwen of verbouwen doen de meesten onder ons maar één keer in hun leven. Het is dan ook iets wat je best van de eerste keer goed doet. Tenminste als je levenslang in alle comfort van je woning wil kunnen genieten. Livios presenteert het dossier ‘Levenslang wonen’. Deel 1: Wat is levenslang wonen?

Principe

Een levenslange woning is geschikt voor de breedst mogelijke waaier van mensen (groot, klein, jong, oud,…). Kenmerkend voor deze woning is dat ze toegankelijk, veilig en comfortabel is.

Toegankelijk: Omdat iedereen in de woning kan leven, ongeacht de leeftijd, de lichamelijke kenmerken, capaciteiten of beperkingen.

Veilig: Er gebeuren geen ongelukken meer als gevolg van fout gedimensioneerde ruimtes en accessoires.

Comfortabel: Wie minder mobiel is en zeer gebonden aan zijn woning, stelt hogere comforteisen.

Het achterliggende idee is om al van bij de bouw van een nieuwe woning of bij een grondige verbouwing met een reeks criteria rekening te houden om te allen tijde een toegankelijke, veilige en comfortabele woning te hebben. Bedoeling is dat een huis zo gebouwd wordt, dat het zonder veel ingrepen of hoge kosten kan aangepast worden aan veranderende leefomstandigheden.

Voor wie?

Foto Eternit NV
  

Iedereen vaart hier wel bij, niet alleen ouderen of anders validen. Ook wie tijdelijk minder goed te been is of gezinnen met jonge kinderen hebben baat bij een toegankelijke, veilige en comfortabele woning.
In volgende artikels gaan we dieper in op de praktische kant van de zaak, maar denk bijvoorbeeld aan voldoende hoge werkvlakken in de keuken, een aangename verwarming, aangepaste vloerbekleding, voldoende brede deuren, een beperkt aantal trappen, stopcontacten op handhoogte…

Voordelen

Investeren in levenslang wonen heeft een heleboel praktische voordelen, waardoor je vlotter, veiliger en comfortabeler gebruik kan maken van je woning. Bovendien investeer je in de toekomst. Want ook bij gezinsuitbreiding of als je ouder wordt, zal je zonder problemen in je vertrouwde stek kunnen blijven wonen.
Bovendien is investeren in een levenslange woning sparen op lange termijn. Door een flexibele indeling, brede gangen, hoge stopcontacten,…geniet je niet alleen vandaag van een comfortabele woning, maar vermijd je ook meerkosten achteraf. Want uitbreidingswerken brengen naast een hoop ongemak vaak ook zware investeringen met zich mee.
Je verdient geld door te kiezen voor een levenslange woning, zelfs als je wil verhuizen. Op de vastgoedmarkt is een woning of appartement dat gebouwd is volgens de principes van levenslang wonen geschikt voor een erg breed publiek.

In deel II: 20 gouden basisregels voor levenslang wonen.

Foto SPK
  


Met dank aan SPK, Strategische Projectenorganisatie Kempen vzw

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/levenslang-wonen-wat-is-levenslang-wonen/