livios logo

Low Impact Man deelt zijn duurzame ervaringen met Livios

Low Impact Man


  

Sinds 1 mei 2008 gaat Steven Vromman door het leven als Low Impact Man. De bedoeling van zijn project is om te leven met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Vanaf nu levert hij daarover maandelijks een bijdrage voor de Livios-nieuwsbrief.

Steven Vromman (47) zal het vooral hebben over alle aspecten van wonen en de ecologische voetafdruk: energieverbruik, water, afval, verwarming en isolatie. Vandaag wat meer toelichting over het LIM project.

Leven binnen de grenzen van één planeet

"Ik huur een bescheiden loft in Gent waar mijn kinderen Adam (9) en Marieke (12) de helft van de tijd bij mij leven. Tot voor kort was ik directeur van Ecolife. Dit is een organisatie die modellen en campagnes opzet, gericht op ecologische gedragsverandering. Ik had daar een zeer boeiende job, maar ook veeleisend, druk en niet altijd makkelijk te combineren met opgroeiende kinderen. Dit was een eerste reden om loopbaanonderbreking te nemen. Een tweede reden is dat ik tijdens de loopbaanonderbreking de kans heb om alle mogelijke tips rond ecologisch leven uit te proberen. Zo kan ik uitzoeken of het mogelijk is om goed te leven binnen de grenzen van 1 planeet."

Ecologische voetafdruk

"Een gemiddelde Belg heeft op dit ogenblik een ecologische voetafdruk van 5,6 hectaren. We gebruiken per persoon deze oppervlakte om aan al onze behoeften te kunnen voldoen; voeding, wonen, energie, afval, mobiliteit en materialen. Je kan zelf je voetafdruk berekenen op de site van WWF of van Ecolife. Als deze levensstijl zou veralgemeend worden naar alle mensen op de aarde hebben we ruim 3 planeten nodig. Dat dit geen duurzaam perspectief is, wordt steeds duidelijker door de problemen rond opwarming van de aarde, biodiversiteit en energieschaarste. Er zijn argumenten genoeg om op zoek te gaan naar andere manieren van produceren en consumeren."

Doelstellingen

Als Low Impact Man bekijk ik dag na dag wat ik zelf kan doen, welke keuzes ik kan maken. Om te kunnen leven binnen het duurzame niveau van 1,6 hectare voorzie ik volgende doelstellingen:

  • Maximum 1 kWh per dag gebruiken.
  • Gasverbruik beperken tot één derde van de gemiddelde Belg.
  • Overschakelen op hernieuwbare energie.
  • Maximum 20 liter leidingwater per dag per persoon.
  • Alle verplaatsingen doen zonder de auto.
  • Niks nieuw kopen.
  • Enkel lokale, seizoensgebonden voeding.
  • Een vleesloos en bij voorkeur biologisch menu.
  • Slechts 1 kilogram restafval per maand, 1 zak PMD per jaar

Bedoeling om goed te leven

Tegelijk is het de bedoeling om goed te leven. Een levensritme met minder stress, meer tijd om door te brengen met mijn kinderen, tijd om vrienden te zien en meer tijd voor mezelf. Genieten van de goede dingen van het leven, een mooie reis maken, gezonder leven en dat alles steeds met een minimale impact op het milieu. Het hele project wordt gevolgd door Canvas, in december zal het resultaat te zien zijn in een documentaire van 3 afleveringen. Het project zal ook een boek opleveren met concrete tips en achtergrondinformatie voor wie zelf de eigen voetafdruk wil verkleinen. In de volgende Livios nieuwsbrief bespreek ik de mogelijkheid om te leven met 1 kWh per dag.

www.lowimpactman.be

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/low-impact-man-deelt-zijn-duurzame-ervaringen-met-livios/