livios logo

Low Impact Man: Leven met 1 kWh per dag?

Steven Vromman gaat sinds 1 mei 2008 door het leven als Low Impact Man. Doel van zijn project is om te leven met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Een van zijn grote uitdagingen is om dagelijks niet meer dan 1 kWh stroom te verbruiken. Steven Vromman bericht.

Een gemiddeld gezin gebruikt zo’n 4.000 tot 6.000 kilowattuur per jaar, afhankelijk van de manier waarop het water wordt verwarmd. Mijn Low Impact-doelstelling is om samen met mijn twee kinderen van 9 en 12 maximaal 350 kWh per jaar te gebruiken. Anders gezegd 1 kWh per dag. Voor de start wist ik niet zeker of dit wel haalbaar zou zijn, maar nu zijn we drie maanden verder en moet ik toegeven dat ik fout zat. Van 1 mei tot 31 juli heb ik in totaal net iets meer dan 30 kWh verbruikt. Minder dan 0,5 kWh per dag dus.

Leef ik nu in de middeleeuwen? Heb ik alle mogelijke comfort afgezworen? Zelf vind ik van niet, een combinatie van juiste infrastructuur en aangepast gedrag maakt het mogelijk om met weinig elektrische stroom toch goed te leven. Een paar van de belangrijkste maatregelen om tot dergelijk energieverbruik te komen.

Wie zijn de energievreters in huis?

Steven Vromman


  

Een kilowattuurmeter is een handig instrument om op zoek te gaan naar de grootste energievreters in huis. In mijn geval zijn dat de koelkast en de wasmachine. De wasmachine gebruik ik enkel als ze vol is en dan nog op 30 of 40 graden. De koelkast is van een zuinig type en staat op de laagste verbruiksstand. Een aantal andere apparaten heb ik buiten dienst gezet, omdat ze in mijn geval niet noodzakelijk zijn. De stofzuiger heb ik nauwelijks ebruikt omdat ik voor het tapijt nu beroep doe op een oud, maar zeer degelijk rolstofzuigertje uit de kringwinkel. De magnetron en het strijkijzer heb ik niet meer gebruikt en de waterkoker is vervangen door een fluitketel. Een televisie heb ik niet, maar wel een beamer en dvd-speler. Zo’n beamer verbruikt vrij veel (0,3 kWh voor een film), maar in tegenstelling tot de televisie staat dit ding enkel op als je echt naar iets wil kijken. Verder zijn er 3 computers in huis, allen laptops, wat ook een stuk zuiniger is dan een desktop. Tenslotte is er ook een radio die vrij vaak opstaat en moet af en toe een gsm opgeladen worden.

Licht waar het nodig is

Wat verlichting betreft heb ik ook een overzichtje gemaakt van de situatie in huis. Mijn totaal vermogen om te verlichten bedraagt 130 Watt. Een gemiddelde woning heeft ongeveer 30 lichtpunten, waarvan het grootste deel gloeilampen of halogeenlampen zijn. Snel een totaal vermogen voor licht van 1000 Watt, of een jaarlijks verbruik van 500 tot 750 kWh per jaar (80 tot 120 euro). Zelf heb ik 12 lichtpunten, waarvan 1 TL -lamp en 10 spaarlampen en 1 halogeenspotje. Het overzicht van de verlichting:

  • leeslampje aan bed (halogeenspotje): 20 Watt
  • TL-lamp keuken: 18 Watt
  • spaarlamp keukentafel: 12 Watt
  • 7 spaarlampen (wc, badkamer, kinderkamers, piano, leefruimte, bureau): 9 of 11 Watt
  • bureaulampjes kinderen: 7 en 8 Watt

Met dit lichtvermogen zal ik per jaar maximum 60 kWh per jaar gebruiken voor verlichting (11 euro). Wat ik bij mijn zoektocht ook ontdekt heb; het lampje van de frigo verbruikt 14 Watt en het lichtje in de (gas)oven zo maar even 40 Watt. Gelukkig bakken mijn koekjes ook in het donker.

De energiefiets als extraatje

Dochter Marieke op de energiefiets


  

De batterij


  

Wij gebruiken enkel de toestellen die echt nodig zijn en letten erop dat we niks onnodig laten opstaan. Dit zorgt voor een fikse reductie in het verbruik. Daarnaast zijn er nog een paar gadgets zoals een opdraaibare MP3-speler en dito zaklampen. Als kers op de taart heb ik sinds een week een energiefiets in huis. Deze fiets op rollen is in staat om elektriciteit op te wekken en op te slaan in een batterij. Met een kwartier fietsen is het mogelijk om ongeveer een uur op de computer te werken. Tenzij ik beroepsrenner zou worden, gaat deze energiefiets natuurlijk nooit een belangrijk deel van de nodige energie kunnen opwekken. Maar het is ook een educatief instrument. De kinderen weten nu dat computerspelletjes spelen gelijk staat met wat fietsen.

Kortom, we leven nog steeds in een moderne samenleving met een elektriciteitsverbruik dat 10 keer kleiner is dan het gemiddelde. Natuurlijk, eenmaal de wintermaanden komen en de dagen korter worden, ga ik ervan uit dat het stroomverbruik wat zal toenemen. Maar laat dit duidelijk zijn, het besparingspotentieel in de huishoudens is enorm. Daarbij nog overschakelen op hernieuwbare energie en Kyoto komt alweer een stap dichter.

Meer over Low Impact Man op www.lowimpactman.be

Lees ook de vorige Liviosbijdrage van Steven Vromman: 'Low Impact Man deelt zijn duurzame ervaringen met Livios'

Op dinsdag 5 november is in 1000 zonnen op één een item te zien over het energieverbruik bij de Low Impact Man. Ook te zien op Eén.

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/low-impact-man-leven-met-1-kwh-per-dag/