livios logo

Maatregelen rond milieu, gezin en economie

Foto Monier Dakpannen
  

De regering is rond met de begrotingscontrole. Ze heeft een pakket maatregelen uitgewerkt rond milieu, gezin en economie. Ook voor milieuvriendelijk wonen wordt er geld gereserveerd. Er zal dit jaar een overschot zijn op de begroting van 0,3 procent of 900 miljoen euro.

De verpakkingsheffing die in een eerste versie 320 miljoen euro in het laatje zou brengen, vormde het grote discussiepunt. De bijzondere ministerraad heeft die nu herleid tot nieuwe heffingen op plastic zakken, op plastic huishoudfolie, op aluminiumfolie en op wegwerpbestek. Dat zou goed zijn voor 40 à 50 miljoen euro. Federaal minister van Milieu Bruno Tobback (sp.a) zegt dat de taks op plastic zakken ongeveer zal neerkomen op 2 à 3 cent. Dat zal afhangen van het gewicht van de plastic zakken.

Wonen

Milieuvriendelijk wonen krijgt ook een stimulans: de belastingvermindering voor zonnepanelen wordt opgetrokken tot bijna 3.400 euro. Energie-arme woningen - de zogeheten passiefhuizen -, kunnen rekenen op een vermindering van 600 euro per jaar.

Daarnaast wil de regering op de daken van overheidsgebouwen zonnepanelen plaatsen. Een hele reeks maatregelen om milieuvriendelijkheid te belonen en milieuverslinders te bestraffen.

Auto's

Wie een CO2-zuinige wagen koopt, krijgt op de factuur meteen een korting van maximaal 3.280 euro. Ook voor de aankoop van een roetfilter komt er meteen een belastingvermindering van 200 euro.

De fiscale aftrek van bedrijfswagens wordt gekoppeld aan de CO2-uitstoot: hoe meer vervuiling, hoe minder aftrek. Dit jaar geldt dat alleen voor nieuwe bedrijfswagens, volgend jaar voor allemaal.

Begrotingsoverschot

Premier Guy Verhofstadt kon het belang van het begrotingsoverschot niet genoeg onderstrepen op de afsluitende persconferentie. "We hebben hard gewerkt omdat het niet in gedrang zou komen ondanks het feit dat het een verkiezingsjaar is", zei Verhofstadt. Het overschot moet elk jaar groter worden en het Zilverfonds spijzen voor de kosten van de vergrijzing.

Sociale maatregelen

Er zijn ook sociale maatregelen uitgewerkt. Alleenstaande ouders krijgen per maand 20 euro per kind meer kinderbijslag. Werkende pleegouders krijgen ook recht op 10 dagen betaald pleegzorgverlof per jaar.

Bron: vrt nieuws

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/maatregelen-rond-milieu-gezin-en-economie/