livios logo

Modelwoning duurzaam bouwen ingehuldigd

Foto Provincie Limburg
  

De voorbije week heeft de provincie de conciërgewoning van de provinciale school in Diepenbeek officieel geopend. Het gebouw is een modelwoning van ‘duurzaam bouwen'. De bouw van deze modelwoning past in het provinciale beleid rond duurzaam bouwen.

Voor de uitvoering van het project deed de provincie een beroep op externe specialisten. Marij Gabriëls, een Limburgs architect met ervaring in duurzaam bouwen tekende de plannen. De provincie schakelde bovendien het VIBE (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen) in voor de begeleiding van het project. Het VIBE heeft een jarenlange ervaring in duurzaam bouwen en is een belangrijke pionier in Vlaanderen.

Een modelwoning

De geplande conciërgewoning bij de provinciale school in Diepenbeek is in de eerste plaats een kleine gezinswoning die bovendien aan een aantal bijkomende eisen voldoet om als woning voor een conciërge te kunnen functioneren. Zo is het uitzicht op het scholencomplex en de parking erg belangrijk en zijn er een aantal extra technische installaties voorzien. Toch moet het gebouw een echte leefbare woning blijven: beperkt in volume, comfortabel en gezellig om in te wonen.

Architect, Marij Gabriëls, ontwierp een echte bio-ecologische woning, noord-zuid gericht en erg compact. "Het huis maakt zoveel mogelijk gebruik van zonnewarmte. Er is aan de woning een serre voorzien die tegelijk ook als buffer werkt en in koude periodes het warmteverlies beperkt. Er wordt een dikke isolatie aangebracht en er komt een zonnecollector voor warm water op het dak. Vanzelfsprekend wordt waar mogelijk regenwater toegepast."

In dit lage-energiehuis wordt bijna uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke materialen: kalkzandsteen en gerecupereerde baksteen voor de muren; kastanjehout, grenen en larix met FSC-label voor schrijnwerkerij, vloeren en beplanking; terracotta-vloeren met kleikorrel-isolatie en cellulose-isolatie in muren en dak.

Opties

Opvallend zijn ook enkele speciale opties, zoals het grote oppervlak fotovoltaïsche zonnepanelen die de volledige woning van elektriciteit kunnen voorzien, mits men rationeel met energie omspringt en men de voorgeschreven energiezuinige apparaten gebruikt. Hiervoor werden subsidies aangevraagd bij de Vlaamse overheid. Verder is er een zogenaamd groendak voorzien en wordt een kleinschalige waterzuivering aangelegd. Behalve deze extra-voorzieningen, is het huis een haalbare kaart voor wie zelf zo’n woning wil bouwen.

Na de volledige afwerking zal de nieuwe conciërge zijn intrek nemen. Daarna zullen er geregeld geleide bezoeken worden georganiseerd voor geïnteresseerde bouwers en architecten.

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/modelwoning-duurzaam-bouwen-ingehuldigd/