livios logo

Ontwerp compact

Wil je een energiezuinige woning bouwen? Dan kies je het best voor een zo compact mogelijk ontwerp. Maar wat betekent dat precies, 'compact'?

Eén van de hardnekkigste misverstanden is dat compact bouwen gelijk staat aan klein bouwen. Niets is minder waar. 'Compactheid' slaat op de verhouding tussen het beschermd woonvolume en de warmteverliesoppervlakte.

Beschermd volume

Het beschermd volume is het volume waar je een binnenklimaat wil, zoals je salon, keuken, bureau, …

Warmteverliesoppervlakte

Dit is de totale buitenoppervlakte van de omhullende gebouwschil waarlangs warmte verloren gaat: gevel, dak, vloer, … Dit is dus de buffer tussen binnen- en buitenklimaat.

Volumecompactheid

De volumecompactheid is de verhouding tussen het beschermd volume en de warmteverliesoppervlakte. Een woning is compacter dan een andere, als ze voor evenveel nuttige vloeroppervlakte en woonvolume minder warmteverliesoppervlak heeft.

slim bouwen = compact bouwen met tekening

Twee woningen met dezelfde oppervlakte kunnen wat compactheid betreft opvallend verschillen.

Foto Dialoog vzw
  

dialoog compact bouwen - bepaling van het beschermd volume

Je doet er goed aan niet zomaar alle binnenruimtes tot het beschermd volume te rekenen.

Foto Dialoog vzw
  

Rijhuis

Door de kleinere warmteverliesoppervlakte is een rijwoning compacter dan een halfopen woning met eenzelfde beschermd volume. Die laatste is op zijn beurt compacter dan een vrijstaande woning. Die laatste heeft immers vier gevels waarlangs de koude weg kan, een halfopen maar drie en een rijhuis slechts twee.

Vorm woning

De meest compacte vorm is de bol. Maar voor het gros van de bouwers zal de kubusvorm met zadeldak zowat het hoogst haalbare zijn, wat compactheid betreft. Nog compacter is de achthoekige woning met piramidedak. Helemaal niet compact zijn woningen met veel 'inhammen' en 'uitsteeksels'.

Snoeien in geïsoleerd woonvolume?

Om het zo goed mogelijk te doen op vlak van compactheid, kan je behalve de eigenlijke vorm van de woning ook ingrijpen wat geïsoleerd woonvolume betreft. Is het echt nodig dat je ruimtes als garage, berging, zolder en kelder mee isoleert met de rest van de woning? Kies daarom eventueel om die ruimtes buiten het beschermd volume te laten.

13 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/ontwerp-compact/