livios logo

Totale make-over voor rijwoning uit de 18e eeuw

Achter deze moderne gevel in hartje Leuven schuilen vier verdiepingen, met urban veranda. En dat op een perceel van amper 40 m2. Dankzij een vernuftig ontwerp valt daglicht tot diep in de leefruimtes binnen.

Verhuizen geen optie

Na bouwwerken bij de buren was de rijwoning van Kristien aan een kant verzakt. “Binnen de twee jaar moest ik daar weg”, vertelt de bewoonster. “Ik had toen net mijn reclameadviesbureau verkocht en wou helemaal opnieuw beginnen met een moderne woning.” Die moest voorzien zijn van alle comfort, ook naar de toekomst toe. “Verhuizen was zeker geen optie, want ik woon heel graag in het hart van de stad.”

Na bouwwerken bij de buren was de rijwoning van Kristien aan een kant verzakt. “Binnen de twee jaar moest ik daar weg."

Foto Blanco Architecten

"Blij met mijn lift"

De woning werd tot op de bodem afgebroken en opnieuw opgebouwd. Tijdens de werken is Kristien tijdelijk op een boerderij gaan wonen in een cohousingproject op een tiental kilometer van haar woning. Zo zou ze perfect de werken kunnen opvolgen. Maar dat liep niet helemaal zoals gepland. “In het begin woonde ik wekelijks de werfvergadering bij, maar na een zwaar ongeluk was ik een zestal maanden buiten strijd. In die periode kon ik maar twee keer ter plaatse gaan kijken in mijn rolstoel. Gelukkig heeft het architectenbureau alles uitstekend opgevolgd. Zo stuurden ze me foto’s en werfverslagen door. Ik was toen wel heel blij dat ik gevraagd heb om een lift te voorzien in het ontwerp. Je weet maar nooit.”

Door de integratie van een lift is de woning uitermate geschikt om er levenslang te wonen.

Foto Blanco Architecten

Stilte

Buiten de lift had Kristien nog een andere uitdrukkelijke wens voor haar nieuwe woning: stilte. Dat lijkt misschien raar voor iemand die in het centrum van de stad woont, vlakbij de uitgaansbuurt op een minuutje wandelen van de Oude Markt. “Maar stilte is voor mij heel belangrijk, en dan vooral ’s nachts.” Daarom werd er extra aandacht besteed aan driedubbele beglazing en geluidswerende luiken aan de slaapkamer.

"Net alsof je op vakantie bent"

Voor haar bedrijf Parkoers stippelt Kristien reis-, fiets- en wandelroutes op maat uit, vaak van thuis uit. “En ik moet zeggen dat het hier echt lijkt alsof je op vakantie bent. Het is superstil in huis.” Niet alleen de akoestiek zit trouwens goed, ook valt er tot diep in de woning daglicht binnen. Voor een rijwoning met maar één volwaardige gevel was die maximale lichttoetreding een waar huzarenstukje voor de ontwerpers. Enkel via de voorgevel konden ze licht binnenhalen. Alle leefruimtes werden daarom naar boven getrokken in het concept. Op het gelijkvloers bevindt zich de garage.

Ruimte maximaal benut

Volgens de bouwvoorschriften moest heel de achterste buitenmuur een blinde muur zijn. Waar je in andere huizen bij het binnenkomen meestal een trap hebt, was dat voor de woning van Kristien, met een grondoppervlak van slechts 44m2, geen optie. In haar oud huis werd een derde van de bewoonbare oppervlakte ingenomen door trappen. Nu zijn alle installaties en technische ruimten, zoals trappen en de lift, naar de achterwand gebracht. Zo kon vooraan de hele breedte van de woning gebruikt worden. “Een enorm verschil met voordien”, herinnert Kristien zich nog. “Toen mijn huis was afgebroken en ik op straat naar mijn stukje grond keek, kon ik niet geloven dat ik daar ooit had gewoond. Maar doordat de ruimtes zo efficiënt zijn ingevuld, lijkt mijn woning veel groter dan ze is. Ik hou van het ruime gevoel in huis.”

Voor deze rijwoning in het centrum van een studentenstad was een robuuste gevel nodig die tegen een stootje kan.

Foto Blanco Architecten

Ondanks de kleine bewoonbare oppervlakte van deze rijwoning, wisten de ontwerpers zowel een bad als inloopdouche in het concept te verwerken.

Foto Blanco Architecten

Klaar voor later

Om levenslang in de stad te kunnen blijven wonen, zijn de vier verdiepingen verticaal toegankelijk gemaakt door de installatie van een lift. Verder is er naast een bad ook een gebruiksvriendelijke inloopdouche ingericht. “Ik noem dit ook wel mijn Afrikaanse douche”, vertelt Kristien. “Als ik onder de regendouche sta en naar boven kijk zie ik de sterren aan de hemel staan.” Alle kamers zijn ook bereikbaar met een rolstoel, met uitzondering van de vierde verdieping. Daar ligt Kristiens favoriete plek in huis, de ‘urban veranda’.

Uitzicht over de hele stad

Die kan je zien als een soort orangerie. “Van hieruit kijk ik uit over heel de stad en zie ik zelfs de torens van het stadhuis.” Niet alleen doet de orangerie dienst als een stukje groen, het is ook een ideale logeerkamer aangezien hier de inloopdouche en een lavabo zijn voorzien. En het stukje van deze verdieping dat niet bewoonbaar mocht zijn, is een groen dakterras geworden.

Studentenstreken

Voor haar werk als reisplanner is Kristien vaak in het buitenland. “Ik wou dan ook absoluut een veilige woning, zonder bekommernissen. Het is heel fijn om in een studentenstad te wonen, maar je moet dan wel echt aan alles denken. Zoals de positie van de brievenbus bijvoorbeeld. Je wil niet weten welke streken studenten ’s nachts allemaal uithalen.” Gelukkig hebben de architecten ook hier een goede oplossing voor gevonden. De hele onderkant van de rijwoning is in cortenstaal bekleed. Een stevig materiaal dat tegen een stootje kan en opgewassen is tegen vandalisme. Daarboven bestaat de gevel uit leien en een enorme glaspartij die zich over twee verdiepingen uitstrekt.

Leven op het ritme van de dag

In november 2015, zo’n anderhalf jaar na de afbraakwerken, trok Kristien in haar nieuwe woning. Vandaag is ze nog steeds opgetogen over het creatieve ontwerp ervan. “De architecten haalden het maximum uit een kleine oppervlakte. Elke centimeter is zinvol benut en daglicht dringt tot op alle verdiepingen door. Zo kan ik hier mijn hele leven wonen, op het ritme van de dag.”

 

  • Bewoonster: Kristien Hansebout (55)
  • Locatie: Leuven
  • Bouwjaar: 1767. De rijwoning is tussen april 2014 en november 2015 afgebroken en opnieuw opgebouwd.
  • Oppervlakte: perceel van 44m2, bewoonbare oppervlakte 148m2
  • Realisatie: blanco architecten bvba
  • Budget: 425.000 euro excl. btw

10 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/totale-make-over-voor-rijwoning-uit-de-18e-eeuw/