livios logo

Van oude rommel tot statussymbool

Foto Rewind design
  

Foto Rewind design
  

Foto Rewind design
  

Foto Rewind design
  

Foto Rewind design
  

We recycleren allemaal. Sommige creatievelingen gaan nog een stapje verder en toveren recyclagemateriaal om in toffe, nieuwe producten. Van oude elpees, magazines, tot glazen inmaakpotten… je kan het zo gek niet bedenken. Welkom in de wereld van upcycling!

Verzet tegen wegwerpcultuur

Workshops, webwinkels, Repair cafés,... Zelfs de media zetten de laatste maanden actief in op hergebruik met programma’s als 'Rok en Rol' en 'Fabriek Romantiek'. Waar recyclage een pure noodzaak is, is upcycling eerder een uiting van verzet tegen onze wegwerpcultuur en een uitdaging om unieke voorwerpen te creëren met tweedehandsspullen. En met succes. Dat beamen ook Stijn Gilles en Liesbeth Wouters, eigenaars van de Antwerpse conceptstore en webshop Rewind. "Bij ons komen ecologie en esthetiek samen."

Totaalconcept rond ecodesign

Rewind brengt een totaalconcept rond ecodesign met de nadruk op hergebruik. Meubels, interieur, verlichting, accessoires, textiel, literatuur en kunst komen aan bod. “We werken daarvoor samen met een zestigtal ontwerpers en kunstenaars uit heel de wereld. Zowel bekende namen als jonge beginnende ontwerpers." Hieronder vind je vijf voorbeelden van hoe ontwerpers creatief omspringen met afval.

1. Kast uit sloophout

Deze kast is gemaakt met sloophout van oude gymvloeren, loodsen, huizen, industriële gebouwen, enz... De dunne latjes sloophout zijn opgeschuurd aan de binnenkant en afgewerkt met een transparante laklaag aan de buitenkant. Je vindt er geen twee dezelfde!
 

2. Zitbank van boeken

Met oude linnen boekkaften uit antiekwinkels of rommelmarkten maakt een Rotterdamse ontwerpster zitbanken en bijzetmeubels. Deze bank ziet er niet enkel goed uit, ze is ook functioneel. Je kan over de hele lengte zitten. Een solide structuur aan de binnenkant zorgt voor de stevigheid.
 

3. Turnzaaltafel

Toen de ontwerper van deze tafel hoorde dat ze de sportzaal van zijn vroegere school gingen slopen, kocht hij de vloer op en ging aan de slag. Het resultaat? 88 unieke ontwerpen in verschillende maten en patronen.
 

 4. Pickelpot hanglamp

Niet alleen het inmaken van groenten is weer in opmars, de weckpotten zelf lenen zich ook perfect voor upcycling. Deze ontwerper maakt er bijvoorbeeld hippe hanglampen van. De bekisting is gerecupereerd hout van kisten voor overzees transport.
 

 5. Magazinefruitschaal

In de coöperatieve Hien in Vietnam draaien vrouwen behendig papieren stroken van magazines in elkaar en maken er allerhande decoratie-artikelen van, zoals deze fruitschaal. Het papier wordt in stroken geknipt en daarna ondergedompeld in ecologische lijm. Elke schaal heeft een unieke kleurschakering.
 

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/van-oude-rommel-tot-statussymbool/