livios logo

"Wat hebben we aan duurzaam, als niemand het kan betalen?"

Bijna-energieneutraal in 2020. Een scherper E-peil vanaf 2014 mét nog een extraatje. Het gaat hard wat betreft energiezuinig bouwen. To Simons, directeur van het Centrum Duurzaam Bouwen, over de race naar een duurzame toekomst… en wat dat betekent voor jou als bouwheer. "Denk niet langer per individuele woning, maar op wijkniveau."

Individuele energievraag kleiner...

verkaveling verkavelingsplan

To Simons pleit voor een duurzame aanpak op wijkniveau.

Foto Danneels
  

"Het lijkt me logisch om eerst te vermijden dat je energie verbruikt en dan kijkt naar hernieuwbare energie om de resterende vraag in te vullen", opent To Simons. "Maar het is ook zo dat duurzame, energiezuinige technieken pas lonen als er voldoende energievraag is. Denk maar aan een warmtekrachtkoppeling of een warmtepomp. Hoe verzoen je een steeds kleinere warmtebehoefte met het prijskaartje van deze duurzame technieken?"

... dus technieken op wijkniveau?

lucht|water-warmtepompen

"Het is niet logisch dat we het energievraagstuk woning per woning blijven bekijken", aldus Simons.

Foto STIEBEL ELTRON
  

"Het is niet logisch dat we dit vraagstuk woning per woning bekijken. Hoe meer we isoleren, hoe minder zinvol het me lijkt dat we dat individuele huis gaan voorzien van een dure, duurzame techniek. Ik pleit dan ook voor een aanpak op wijkniveau met bijvoorbeeld een centrale stookplaats. Dat bouwers op een nieuwe verkaveling het initiatief willen en mogen nemen om bijvoorbeeld samen te leggen voor een windmolen. Maar nadenken op wijkniveau gaat natuurlijk verder: wat is namelijk de zin van duurzame gebouwen als je voor alle verplaatsingen de auto nodig hebt?"

Bouwbudget onder druk

resol schuim isolatie dakisolatie muurisolatie isoleren fenol

Simons: "Er is nood aan een helikopterzicht op het thema 'Duurzaam Bouwen' en alle regels die daaruit voortvloeien."

Foto Kingspan Insulation N.V.
  

Eén gemeenschappelijke verwarmingstechniek kan ook helpen om het prijskaartje van een nieuwbouw betaalbaar te houden. "Want zo’n verplichting om te investeren in hernieuwbare energie of 10 % onder het E-peil te duiken, weegt natuurlijk op het bouwbudget", verduidelijkt Simons. "En dan heb ik het niet alleen over energie, maar ook over de verplichting van bijvoorbeeld een veiligheidscoördinator, maatregelen in verband met waterbeheer, ..."

Prioriteiten

"Let wel, dat zijn stuk voor stuk zinvolle maatregelen, maar er is anderzijds ook nood aan een helikopterzicht op het thema 'Duurzaam Bouwen' en alle regels die daaruit voortvloeien, al die extra wetmatigheden waar een architect rekening mee moet houden. We moeten dus nadenken over waar we de prioriteiten leggen, voor er weer een regel bijkomt. En over de kostprijs. Want wat ben je met duurzaamheid, als niemand zich nog een huis kan permitteren?"

Meer lenen

De link naar de banken is snel gelegd. "Nog te weinig banken weten wat een E-peil is en welke invloed een energiezuinige woning heeft op de maandelijkse kosten. Zij moeten meegaan in dit verhaal. En dan heb ik het niet over kleine voordelen zoals een iets lagere rentevoet, maar over de mogelijkheid om méér te lenen. Energiezuinig bouwen drijft het kostenplaatje en het ontleende bedrag natuurlijk op, maar door de lagere energiefactuur blijft de terugbetaalcapaciteit van de bouwheer dezelfde. In zo’n verhaal wint toch iedereen?"

13 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/wat-hebben-we-aan-duurzaam-als-niemand-het-kan-betalen/