livios logo

We bouwen energiezuiniger dan ooit. Maar maken soms verkeerde keuzes

Eén nieuwbouwer op vijf bouwt al BEN. We bouwen dus energiezuiniger dan ooit. Toch merkt isolatiefabrikant Unilin op dat bouwheren soms verkeerde keuzes maken.

Foto VEA
  

Foto Groep Huyzentruyt nv
  

Foto UNILIN
  

Dat we steeds energiezuiniger bouwen, is geen verrassing. Het E-peil scherpt steeds verder aan, dus je moet als nieuwbouwer wel mee.

20 % bouwt nu al BEN

Maar heel wat bouwheren gaan verder dan de wettelijke normen. Door extra te investeren in isolatie en technieken. Dat blijkt uit cijfers van Annemie Turtelboom, minister van Energie. In 2014 voldeed al één woning op vijf aan de BEN-eisen, die pas in 2021 verplicht zijn. In 2012 was dat één woning op 25.

Vanaf 2014 heb je als bouwheer twee opties om te voldoen aan de EPB-eisen.

  1. Je doet 10 % beter dan het maximale E-peil.
  2. Of je investeert in hernieuwbare energie.

33 % kiest voor optie één. 67 % gaat voor optie nummer twee.

"Technieken niet altijd kostefficiënt"

Isolatiefabrikant Unilin Insulation vindt dan weer dat die keuze tussen isolatie of technieken niet altijd doordacht genoeg gebeurt. Uit onderzoek blijkt dat één op twee (ver)bouwers denkt dat goed isoleren niet volstaat om minder energie te verbruiken. En dan maar investeert in energiezuinige technieken. "Maar dat is niet altijd de meest kost- en energie-efficiënte keuze", zegt marketing directeur Veronique Mattheeuws van Unilin Insulation.

"Het is veel rendabeler om bij de start van je project maximaal te investeren in een goede isolatie en luchtdichte bouwschil. Dan is er minder nood aan energiebesparende toepassingen om het E-peil te verlagen. Het rendement van een goed geïsoleerde bouwschil is op termijn ook hoger dan dat van externe installaties. In tegenstelling tot isolatie, moet je installaties laten onderhouden en verliezen ze aan rendement. En moet je ze na verloop van tijd vervangen."

"Meer focus op het rendement"

(Ver)bouwen wordt complexer. Je bent dus heel vaak aangewezen op het advies van je architect en/of aannemer. Toch valt het Unilin op dat slechts één bouwheer op drie een berekening krijgt van hun energiebesparende installaties. En dat één op drie tijdens hun project plots extra moet investeren in hun technieken om het E-peil te halen."

"De cijfers tonen aan dat er nood is aan een duidelijke inschatting en berekening van het rendement en niet zozeer de terugverdientijd. Alleen zo kan de (ver)bouwer in overleg met de architect de beste keuze maken om zijn woning energiezuinig te (ver)bouwen."

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/we-bouwen-energiezuiniger-dan-ooit-maar-maken-soms-verkeerde-keuzes/