livios logo

Wonen in een uniek bouwproject? Op deze plaatsen kan het

Om te beantwoorden aan de steeds grotere uitdagingen op vlak van duurzaamheid, blijft de bouwwereld zich verder ontwikkelen. Benieuwd naar de interessantste, vernieuwendste en meest geëngageerde woonprojecten in de Lage Landen? Maak kennis met een drijvende duurzame woonwijk in Amsterdam, het tijdelijke huisvestingsproject WoonBox in Brussel en de eerste 3D-geprinte woningen ter wereld in Eindhoven.

Project 1: Schoonschip in Amsterdam

Slim, duurzaam en drijvend

De duurzame drijvende woonwijk Schoonschip vind je in het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord. Momenteel is het project nog in ontwikkeling, maar begin 2020 maken 46 gezinnen en 105 bewoners er hun thuis van. Om de wijk divers te houden, kregen ze stuk voor stuk carte blanche op vlak van architectuur. Bovendien hebben de goed geïsoleerde woningen een EPC van maximaal nul en gebeurt de verwarming volledig met elektriciteit, die de woningen via een smart grid slim met elkaar uitwisselen en zo optimaal gebruiken.

Foto Schoonschip
© Space&Matter  

Foto Schoonschip
© Metabolic  

Alles op elektriciteit

De bewoners verwarmen hun huizen met warmtepompen die warmte onttrekken aan het kanaalwater. Elektriciteit wekken ze zelf op met in totaal 500 fotovoltaïsche zonnepanelen. Het eventuele surplus slaan ze op in hun persoonlijke thuisbatterij. Via een smart grid wisselen de woningen onderling elektriciteit met elkaar uit volgens de energiebehoeftes van ieder gezin. Zonneboilers en warmtepompen verwarmen het leidingwater, de douches beschikken over een installatie die warmte terugwint. Fossiele brandstoffen komen er niet aan te pas.

Grijs en zwart water, groene daken

Ook op vlak van watergebruik hebben de ontwerpers goed nagedacht. Een gescheiden systeem voert het grijze water uit de vaatwassers, wasmachines en andere toestellen apart af van het zwarte water uit de toiletten. Het zwarte water gaat op termijn naar een bioraffinaderij, die het omzet in energie. Ook zet de wijk in op regenwaterrecuperatie en waterbesparende douches. Verder krijgen alle woningen niet alleen een groen dak dat minstens een derde van het dakoppervlak bedekt, de bewoners kunnen ook kruiden planten, activiteiten organiseren en relaxen in de verschillende drijvende tuinen.

Meer dan wonen alleen

Schoonschip staat voor meer dan duurzaam en toekomstgericht wonen alleen. De bewoners en initiatiefnemers vinden het sociale aspect net zo belangrijk. Zo bepaalden ze samen hun aanpak op vlak van mobiliteit, communicatie en materiaalkeuze voor hun wijk. Door hun krachten te bundelen, ervaringen te delen en samen te werken, willen ze ook anderen inspireren om op creatieve manieren duurzamer te gaan leven.

Project 2: WoonBox in Brussel

Armoede en leegstand de baas met modulaire woonunits

Wist je dat 60% van de Brusselse huurders een woning zoekt in de 10% goedkoopste woningen op de huurmarkt? Met dat uitgangspunt in het achterhoofd slaan de initiatiefnemers van het Brusselse project WoonBox een dubbelslag. Niet alleen bieden ze kwetsbare gezinnen tijdelijk een betaalbare woning aan, ze verminderen in één klap de leegstand in de stad. Hoe ze dat doen? Door modulaire woonunits te bouwen in ongebruikte kantoorgebouwen.

Foto Samenlevingsopbouw Brussel
© Samenlevingsopbouw Brussel  

Foto Samenlevingsopbouw Brussel
© Samenlevingsopbouw Brussel  

Foto Bruzz.be
  

Dit is een WoonBox

De modulaire bouwsystemen van WoonBox bestaan uit vooraf bekabelde standaardpanelen met ramen en deuren, die je makkelijk als een soort box-in-the-box kan opbouwen. De appartementjes hebben één, twee of drie slaapkamers. Krijgt het leegstaande kantoorgebouw een nieuwe bestemming? Dan kan de organisatie de WoonBoxen makkelijk afbreken en ergens anders weer opbouwen. Het energiezuinige systeem is bovendien brandveilig en voldoet ook aan alle andere normen en eisen. Het maken van één WoonBox kost ongeveer 45.000 euro.

Zo werkt het

Wie kan er in een WoonBox terecht? In de eerste plaats de 45.000 Brusselse gezinnen die wachten op een sociale woning, maar ook andere kwetsbare groepen met een laag inkomen. De bewoners kunnen er tot drie jaar lang verblijven en betalen tussen de 250 en 350 euro huur per maand. In die periode krijgen ze sociale begeleiding en kunnen ze meedoen met het spaarsysteem. Zo maakt Samenlevingsopbouw Brussel de weg mee vrij naar meer financiële stabiliteit, opleidingsmogelijkheden en een woning op de reguliere markt.

Project 3(D): Milestone in Eindhoven

Wonen in een 3D-geprint huis

De gemeente Eindhoven werkt momenteel met enkele partners aan project Milestone: het eerste bewoonbare 3D-geprinte huis ter wereld. De komende jaren komen er in totaal vijf 3D-geprinte huizen in de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven te staan. Het project blinkt zowel uit op vlak van technologie als van ontwerp, comfort en energiezuinigheid. Terwijl de woningen langzaamaan uit de printer komen, loopt het onderzoek naar de gebruikte technieken gewoon verder.

Foto Project Milestone
© Houben/Van Mierlo architecten  

Foto Project Milestone
© Houben/Van Mierlo architecten  

Foto Project Milestone
© Houben/Van Mierlo architecten  

Foto Project Milestone
© Houben/Van Mierlo architecten  

Foto Project Milestone
© Houben/Van Mierlo architecten  

De bouwsector omgooien

De printtechnologie blijft dus tijdens het hele proces in ontwikkeling. Zo vindt de productie van de eerste, volledig gelijkvloerse woning niet plaats op de bouwsite zelf. De vijfde woning telt dan weer twee verdiepingen en komt wel op het terrein in Meerhoven uit de printer. Een experiment is het project niet: de partners zien het als een belangrijke innovatie die de bouwsector helemaal kan omgooien. Door het 3D te printen, kan je op vlak van vorm veel meer met beton doen dan in zijn traditionele vorm. Dat voordeel proberen de ontwikkelaars optimaal te gebruiken in de bosrijke omgeving van de wijk.

Opgaan in het landschap

De woningen van Milestone maken deel uit het van het grotere bouwproject Bosrijk in Eindhoven. Bosrijk krijgt de vorm van een ‘beeldentuin’, waarin de woningen helemaal opgaan in het bestaande landschap. De open ruimte rondom fungeert als tuin voor de bewoners. De ontwikkelaars zetten daarbij in op duurzaamheid en opvallende architectuur. Een deel van de woningen kunnen zich aansluiten op een warmtenet, maar ook andere verwarmingssystemen op hernieuwbare energie zijn perfect mogelijk. Een gasaansluiting is niet voorzien.

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/wonen-in-een-uniek-bouwproject-op-deze-plaatsen-kan-het/