livios logo

Wonen in stad weer populair

Foto Durabrik Bouwbedrijven nv
  

De vraag naar appartementen binnen de stadskernen neemt toe, blijkt uit een studie van het Antwerpse studiebureau Stadim. Een gevolg van de groeiende vraag is dat ook vastgoedprijzen fors stijgen.

Verdubbeling

In tien jaar tijd is de verkoopprijs van appartementen in verschillende Belgische steden verdubbeld. De duurste stadskern om in te wonen is Oostende. Een appartement kost er gemiddeld 213.000 euro. Dat is maar liefst 121% meer dan in 1998. Brugge staat op plaats twee met 210.000 euro of een verdubbeling van de prijs in tien jaar tijd. Het laagste podiumtrapje is voor Brussel met 205.000 euro, goed voor een prijsstijging van 138% in tien jaar tijd.

Duur Brussel

Wie plannen heeft om een huis te kopen, kan maar best over een goedgespekt spaarvarken beschikken. Voor een gemiddeld huis in Brussel ben je 405.000 euro kwijt. Dit is 188% meer dan in 1998. Leuven en Aarlen komen op plaatsen twee en drie met 287.000 en 265.000 euro.

Mobiliteit

De stad is vooral populair bij jonge tweeverdieners. Reden om naar de stad te trekken, zijn de files. De tweeverdieners verkiezen een kleinere en duurdere woning dicht bij het werk boven een grotere en goedkopere woning in de provincie waardoor ze dagelijks in de file staan.

Toch een daling

Toch gaan de prijzen niet overal de hoogte in. In Turnhout, Brugge, Roeselaere, Hasselt en Genk zijn de prijzen gedaald. De afgelopen jaren is in deze steden veel bijgebouwd. Het aanbod overstijgt daardoor momenteel de vraag.

Wallonië volgt

Nog een conclusie van het onderzoek is dat de prijzen in Wallonië eveneens volgen. Voor een eengezinswoning in Bergen ging de prijs op een jaar tijd met 14% de hoogte in, voor Luik bedraagt dit cijfer 13%.

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/wonen-in-stad-weer-populair/