livios logo

Woningbouwers trekken aan alarmbel: “Verschil tussen nieuwbouw en renovatie is onverantwoord”

De woningbouwers verkeren in feeststemming op Batibouw. De verkoop van nieuwbouwwoningen en appartementen zit in de lift, met dank aan de economische conjunctuur. Livios sprak met Louis Amory, CEO van Blavier en kersvers voorzitter van de Federatie van Ontwikkelaars-Woningbouwers. "Wie een oud huis koopt, kan blijven verwarmen op gas en CO2 blijven uitstoten, zonder een bijdrage te leveren aan het behoud van onze planeet."

Louis Amory, voorzitter van de Federatie van Ontwikkelaars-Woningbouwers. "De betonstop is een stap in de goede richting. Maar het is belangrijk dat de overheid de juiste, consistente maatregelen treft op het vlak van stedenbouwkundige regels."

Foto Blavier
  

De toename van appartementen in kleine gemeenten is volgens Louis Amory een logisch gevolg van de veranderende structuur van onze samenleving. "We leven steeds langer en verkeren langer in goede gezondheid. Daardoor groeit de behoefte aan kleine woningen voor één à twee personen.”

Foto Build Your Home
  

“Veel oude huizen zijn niet grondefficiënt", volgens Amory. "Ze tellen te weinig verdiepingen en werden gebouwd op een groot stuk grond. Dat kan beter. Als we die gebouwen, die vaak goed gelegen zijn in de eerste rand rond de stad, slopen en opnieuw bouwen, kunnen op hetzelfde stuk grond vijf of zes gezinnen wonen.”

Foto Getty Images
  

Louis Amory heeft zelf ook gerenoveerd. "Op het eind van de rit ben je twee tot vier keer duurder af dan wanneer je zou afbreken en opnieuw bouwen. Maar dat weet een particulier niet op voorhand.”

Foto Getty Images
  

“We moeten onze gronden juist benutten en beschermen, en woningen op de markt brengen die aangepast zijn aan de behoeften en wensen van consumenten", zegt Louis Amory op Batibouw. "Veel mensen willen dichter bij de steden wonen en minder tijd doorbrengen in de file. Ze stellen zich tevreden met een kleinere tuin. Ik denk daarom dat de betonstop een stap in de goede richting is. Maar het is belangrijk dat de overheid de juiste, consistente maatregelen treft op het vlak van stedenbouwkundige regels. We zitten vandaag in een zwart gat, het systeem moet bijgeschaafd worden zodat de verdichting effectief gebeurt waar we dat willen.”

Vandaag zien we een enorme toename van appartementen in kleine gemeenten en landelijke regio’s. Is dat wel zo’n positieve trend?

“Dat is een logisch gevolg van de veranderende structuur van onze samenleving. We leven steeds langer en verkeren langer in goede gezondheid. Daardoor groeit de behoefte aan kleine woningen voor één à twee personen. Oudere mensen die heel hun leven in een gemeente of dorp hebben gewoond, willen niet per se verhuizen op het einde van hun leven. Die tendens zien we overal.”

Maar zijn appartementen overal wel een goed idee, zoals op minder goed bereikbare plekken op het platteland?

“Wat moeten we dan doen, alles afbreken en bomen planten? Misschien zullen bepaalde dorpen in die richting evolueren, maar als mensen toch beslissen om in hun streek te blijven wonen, is het dan niet beter dat ze dat doen in appartementen die aangepast zijn aan hun behoeften en de beschikbare grond optimaal benutten?”

Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck zei in Het Laatste Nieuws dat hij gruwt van de "lamentabel kwaliteitsloze appartementen die overal uit de grond rijzen". Zo gaat de betonstop er niet komen, stelt hij. "We moeten veel leukere woonprojecten voorzien dan die konijnenkoten van vandaag.” Wat vindt u van deze uitspraak?

“Deze vraag is volgens mij bestemd voor architecten. In bepaalde gevallen kan ik mij aansluiten bij wat de bouwmeester zegt. Ik weet dat kwalitatieve woonprojecten veel makkelijker verkocht worden dan de konijnenkoten waarover hij het heeft. Maar de bouwsector laat zich niet in een keurslijf dwingen: we bewegen ons in een vrije markt en ontwikkelen woningen waarvan wij denken dat mensen ze willen kopen. En op het eind zijn er de stedenbouwkundige regels waar we ons allemaal aan moeten houden. Als deze ons niet meer toelaten om de juiste woningen te ontwikkelen, dan is het tijd dat ze aangepast worden.”

Wat is de belangrijkste wens van mensen die vandaag een huis of appartement kopen?

“Het budget komt op de eerste plaats. Een betaalbare woning vinden is voor veel mensen al een grote uitdaging. Het tweede aspect is de ligging: de buurt en de nabijheid van diensten, scholen en openbaar vervoer. Daar wordt absoluut naar gekeken. Een derde aandachtspunt is het comfort, zoals bijvoorbeeld een aangenaam en goed georiënteerd terras. De bouwmeester weet ongetwijfeld dat zoiets niet evident is in een appartementsgebouw. Maar als we de betonstop willen doen slagen, moeten we beseffen dat mensen graag in de zon zitten als het kan en dat ze daarvoor niet per se een viergevelwoning nodig hebben. Maar opnieuw: dan moeten de stedenbouwkundige regels dat ook toelaten.”

Momenteel zijn er op het vlak van bouweisen grote verschillen tussen nieuwbouw en renovatie. Hoe kijkt u daarnaar?

“Wie een oud huis koopt, krijgt een energieprestatiecertificaat, betaalt registratierechten en daarmee is de kous af. Je kan blijven verwarmen op gas en CO2 blijven uitstoten, zonder een bijdrage te leveren aan het behoud van onze planeet. Wie nieuw bouwt, daarentegen, moet voldoen aan de EPB-eisen én 21% btw betalen. Dat is dom! Ik pleit er niet voor om de bouweisen af te zwakken, maar moeten we écht vasthouden aan dat hoge btw-tarief? Een verlaging naar 12% voor nieuwbouw zou al een mooie tussenstap zijn, maar waarom geen 6% zoals bij renovaties? Ik begrijp niet waarom de politiek hier niets aan doet, want nu is de situatie totaal onverantwoord.”

“Veel oude huizen zijn niet grondefficiënt: ze tellen te weinig verdiepingen en werden gebouwd op een groot stuk grond. Dat kan beter. Als we die gebouwen, die vaak goed gelegen zijn in de eerste rand rond de stad, slopen en opnieuw bouwen, kunnen op hetzelfde stuk grond vijf of zes gezinnen wonen. Met de meerwaarde die we zo creëren, kunnen we de afbraak betalen. Dan creëer je pas een incentive voor slopen en opnieuw bouwen.”

Hoe komt het dan dat woningbouwbedrijven de renovatiemarkt vooralsnog links laten liggen? Zouden niet veel mensen geïnteresseerd zijn in een totaalrenovatie van hun bestaande woning, zoals bij een sleutelklare nieuwbouw?

“Ik heb zelf gerenoveerd, en op het eind van de rit ben je twee tot vier keer duurder af dan wanneer je zou afbreken en opnieuw bouwen. Maar dat weet een particulier niet op voorhand. Dus ofwel ben je als bouwbedrijf eerlijk en heb je geen klanten, ofwel zeg je het niet en heb je een paar klanten en daarna en slechte reputatie. Ik zeg niet dat we niet moeten renoveren, maar in veel gevallen is afbreken en opnieuw bouwen beter.”

“Het comfort van nieuwbouw is niet te vergelijken met oude gebouwen qua lichtinval, ventilatie en technische uitrusting. Renoveren is soms een goede oplossing, maar vooral vaak een dure oplossing met veel onzekerheid.”

Joost Callens, uw voorganger bij de Federatie van Ontwikkelaars-Woningbouwers, heeft nochtans een renovatieafdeling opgericht binnen zijn bedrijf Durabrik. Hij zei vorige week in Trends dat deze al goed is voor 15% van de omzet. Daar zit toch muziek in dan?

“Uiteraard zit daar iets in. We hebben in België vijf miljoen bestaande woningen, we gaan die niet allemaal kunnen afbreken en opnieuw bouwen. Er is dus een grote markt voor renovaties. Maar er is ook een gebrek aan stimulansen voor meer verdichting en slopen en opnieuw bouwen. Vandaag heb je de keuze: of je renoveert aan 6% btw, of je breekt af en bouwt opnieuw aan 21%, voor exact dezelfde oppervlakte als vroeger. Dat is zinloos als we de betonstop willen laten slagen.”

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/woningbouwers-trekken-aan-alarmbel-verschil-tussen-nieuwbouw-en-renovatie-is-onverantwoord/