livios logo

Woonzorgexpo: leren levenslang wonen

Een zetel met sta-opfunctie.


  

Een hoog-laagkeuken met een in de hoogte verstelbaar aanrecht.


  

Een lavabo met weggewerkte leidingen: handig voor rolstoelgebruikers.


  

Je huis of appartement is de grootste investering in je leven en het is dus vanzelfsprekend dat je er zo lang mogelijk in wilt blijven wonen. Als het even kan je hele leven. Maar hoe zit dat als je een dagje ouder wordt? Is jouw woning daarop voorbereid? En hoe zit dat voor mensen met een beperking? Gewapend met die vragen, brachten wij een bezoek aan de Woonzorgexpo van de Thuiszorgwinkel in Hasselt. Deze Woonzorgexpo geeft met een speciaal ingericht appartement een duidelijk beeld van de aanpassingen die mogelijk zijn in een bestaande woning én waarop je moet letten bij een nieuwbouwproject of renovatie.

Van kleine ingrepen tot nieuwbouw

Nog voor het betreden van het appartement maken we al kennis met twee technische snufjes: een schakelaar om de deur te openen en een videofoon. Handig om te kijken wie aanbelt en toegang te verschaffen van binnenuit. Sarah Cox, verantwoordelijke hulpmiddelen, leidt ons rond. “De bedoeling is om een ruim publiek te informeren over wat er allemaal mogelijk is qua aanpassingen in de eigen woning. Dat gaat van kleine ingrepen in bestaande woningen, aandachtspunten voor een verbouwing tot tips voor een nieuwbouwproject. We richten ons daarom niet enkel op senioren, mantelzorgers of mensen met een beperking, maar ook op jonge koppels, architecten en professionelen in de thuiszorg.”

Sta-opfunctie

De rondleiding begint in de salon. “De zetels zijn hier uitgerust met een sta-opfunctie, die het makkelijker maakt om te gaan zitten en weer recht te staan.” Onderaan de zetel zorgt een constructie ervoor dat de zetel omhoog gaat en lichtjes naar voren kantelt.
Ook domotica kan een grote rol spelen in het verhogen van het comfort. “Een alarm, bewegingssensors, het automatisch opspringen van licht, … het gaat heel ruim”, aldus Cox. Momenteel nog in een testfase is er een afstandsbediening die alle functies combineert. “Die kan aangesloten worden op de rolstoel. Je kan dus het hele huis besturen zonder je daarvoor te verplaatsen. Je kan het ook gebruiken als gsm of om de vaste telefoon mee op te nemen. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid.”
Nog een voorbeeld van hoe technologie een handje kan helpen, is de medicatiesensor. Gekoppeld aan een alarmcentrale zorgt die met geluidsignalen ervoor dat de bewoner zijn medicatie niet vergeet.

Hoog-laagkeuken

De keuken is een zogenaamde hoog-laagkeuken. “Het aanrecht en de vuren kunnen elektrisch in de hoogte versteld worden. Ook de oven is aangepast: de ovendeur lijkt gewoon open te klappen, maar kan vervolgens ook naar binnengeschoven worden. Zo kan je met je rolstoel tot tegen het toestel rijden. Het prijskaartje? De meerprijs varieert naargelang de aanpassingen, maar je moet toch rekenen op een 3.000 euro.”
Tot slot nog enkele aandachtspunten voor tijdens de nieuwbouwfase. “Twee belangrijke tips: brede deuren en zo weinig mogelijk hoogteverschillen. Je deuren hebben best een minimum vrije doorgangsbreedte van 90 cm. Het bespaart je later heel wat breekwerk. En hoe minder hoogteverschillen, hoe makkelijker het bewegen is in je woning.” Of hoe levenslang wonen al een thema kan of moet zijn voor jonge bouwers.

Premies

Benieuwd of je in aanmerking komt voor een premie om aanpassingen te doen aan je woning? Neem dan zeker eens een kijkje op onze Premielinker.

11 dingen die je moet weten over duurzaam en levenslang wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/duurzaam-en-levenslang-wonen/woonzorgexpo-leren-levenslang-wonen/