livios logo

1 Belg op 4 kiest woning op basis van buurt

Wat gaat er om in je hoofd wanneer je een huis gaat kopen of een appartement wil huren? En welke factoren spelen het meest mee wanneer je besluit om volledig te gaan voor die ene woning? Een groep onderzoekers van de KU Leuven kwam met interessante resultaten op de proppen. Dat lezen we in La Dernière Heure.

De wijk of straat is een belangrijke factor bij 82 % van de ondervraagden. En zelfs een must bij één op de vier.


  

Dat bijvoorbeeld inwoners van het noorden van Brussel zelden verhuizen naar het zuiden en vice versa, was al een tijdje een duidelijke trend. Maar hoe zit het in de rest van het land? En wat primeert bij de verhuizende Belg?

Buurt belangrijkst, buren minder

In totaal ondervroeg het studieteam 1.500 Belgen. 60 % onder hen vindt een goede verstandhouding met de buren belangrijk.

De kwaliteit van de buurt waarin ze moeten leven, weegt veel zwaarder door. De wijk of straat is een belangrijke factor bij 82 % van de ondervraagden. En zelfs een must bij één op de vier ondervraagden vooraleer ze zelfs maar overwegen om ergens een huis of appartement te kopen. Vooral bij Brusselaars tussen 25 en 34 is deze trend duidelijk zichbaar.

Duidelijke verschillen over taalgrens

Ook in Vlaanderen en Wallonië komen een aantal duidelijke tendenzen naar boven qua woongedrag. Zo wonen Walen volgens het onderzoek liever tussen mensen van hun eigen generatie. Vlamingen daarentegen, mengen zich al vlugger onder verschillende leeftijden.

Die mentaliteit duikt ook terug op als we de manier van bouwen erbij halen. Waar de Waalse ondervraagden liever de stijl van de huizen in de buurt volgen, zijn de Vlamingen meer bezig met het unieke karakter van hun woning.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/1-belg-op-4-kiest-woning-op-basis-van-buurt/